Европу потреса до сада невиђена енергетска криза, цене гаса, нафте и електричне енергије обарају вишегодишње рекорде, а континент страхује од предстојеће зиме, као и од тога да ће видети ново повећање цена, али и несташицу енергената, поготово гаса. Ипак, сада је свима јасно да је наша држава са председником Александром Вучићем на челу, након изванредне стратегије за превазилажење корона кризе, потпуно спремна да покаже снагу и пред новим изазовом, односно енергетском кризом.

Потрошачи у Србији не осећају ефекте кризе, а за то је најзаслужнији највећи инвестициони циклус који је уз подршку председника Вучића покренут 2016. године, када је ЕПС започео модернизацију термопостројења. Управо то је, према речима стручњака, допринело да Србији, као једној од ретких, ако не и јединој не недостаје струје.

КЉУЧ УСПЕХА

Директор „Електропривреде Србије” Милорад Грчић за Objektiv.rs наводи да грађани Србије могу да одахну јер ће снабдевање струјом бити стабилно и у наредним годинама.

 • Ми смо у завидној ситуацији, искључиво због одлуке председника Александра Вучића да сачува и унапреди термоелектране и руднике. Ја сам пет и по година директор ЕПС-а, а девет година сам у енергетици и, верујте, нико се није посветио енергетици на овакав начин као наш председник. Он је чак шест пута био у рудницима и чак држао седницу Владе на коповима, што је незабележено у историји. То је само доказ колико му је важна енергетска стабилност земље, што се у овој ситуацији и доказало – каже Грчић.

ПАЖЉИВО ПЛАНИРАНЕ АКТИВНОСТИ

Директор ЕПС-а наводи да се све активности унапређења термосектора врло пажљиво планирају.

 • Наредне две године грађани могу бити потпуно спокојни када је реч о снабдевању струјом и ценама које сигурно неће расти, управо у том временском периоду према прогнозама ће и трајати ова светска енергетска криза. Ми увелико ремонтујемо термосектор, а сви термо и хидро капацитети потпуно су спремни, а ми ћемо и даље имати најјефтинију струју у овом делу света – наводи Грчић.

БАЛКАНСКИ ТОК ГАРАНЦИЈА СНАБДЕВАЊА ГАСОМ

Са Балканским током нашој земљи је гарантовано стабилно снабдевање гасом, док српска домаћинства неће осетити поскупљење електричне енергије, чија цена остаје регулисана, а гас неће поскупети пре 15. априла, према најавама.

 • Српске термоелектране, чији је удео у укупној производњи око 69%, представљају најважнији ослонац српске енергетике. Оне би могле обезбедити стабилно снабдевање електричном енергијом током предстојеће неизвесне зиме. Велики удео угља у енергетском миксу у актуелној ситуацији омогућио би земљи да избегне ризике које носе екстремни временски услови, с обзиром на то да би увоз електричне енергије из региона представљао простор за додатно преливање европске кризе на нашу земљу – наводи стручњак упознат са тренутном ситуацијом.

ТЕ-ТО ПАНЧЕВО ДОДАТНИ ГАРАНТ СТАБИЛНОСТИ

Покретање Термоелектране-топлане (ТЕ-ТО) Панчево, најављено за јесен, такође је одлична вест за српско тржиште. Међутим, није могуће у потпуности избећи утицаје са тржишта ЕУ. То се најпре огледа у кретањима на регионалним берзама електричне енергије, које од лета из месеца у месец обарају рекорде у погледу цене.

 • Ипак, када је у питању гас, најављено је да ће „велики системи плаћати комерцијалну цену гаса”. Шта то конкретно значи, биће јасно када буде потписан нови уговор са „Гаспромом”, што никад није само економско, већ, сада више него икад, геополитичко питање. Цена гаса за компаније зависи и од уговора који склопе са „Србијагасом”, где је варијабла и ниво потрошње – наводи Objektiv.rs саговорник.

Србија ће у међувремену постати и транзитна земља за пренос гаса – од 1. октобра 3,5 милијарди руског гаса годишње ће ићи преко наше земље путем Балканског тока, дела гасовода Турски ток, до Мађарске до 2035. године.

 • Званичници уверавају да ће снабдевање гасом остати стабилно, док се чека да Турски ток достигне пуни капацитет. Складиште гаса Банатски двор има довољне количине овог енергента, рекао је директор „Србијагаса”. У том смислу, једно је сигурно – несташице гаса у Србији се не очекују. По завршетку изградње деонице Ниш–Димитровград, Србија ће од 2023. године добијати и гас из Азербејџана преко гасовода ТАП, као и из грчког ЛНГ терминала – наводи познавалац прилика. Упркос поскупљењу гаса на светском и европском нивоу, цена овог енергента у Србији износи 260 долара за 1.000 кубика до почетка 2022. године, када уговор са „Гаспромом” истиче, док на европским тржиштима достиже 800 до 1.000 долара. Према најавама „Србијагаса”, цена за домаћинства неће се мењати до краја грејне сезоне.

ЧИЊЕНИЦЕ

 • Србија производи довољно струје за своје потребе, 70 одсто у термоелектранама на угаљ, 30 одсто путем обновљивих извора, тј. хидроелектрана.
 • Уз подршку председника Србије, од 2016. године ЕПС је започео највећи инвестициони циклус, односно модернизацију термопостројења, који је допринео да Србији, као једној од ретких, ако не и јединој не недостаје струје.
 • Све земље увознице у Европи увеле су рестрикције за привреду, јер једноставно нема струје.
 • Цео регион је приморан да увози струју, Хрватска 30-40 одсто, Црна Гора 30 одсто, Албанија 40 одсто, Македонија 40 одсто. Сви они су жртве убрзане транзиције и гашења термоелектрана.
 • Многи снабдевачи по Европи банкротирали су или је снабдевање прешло на резервно (Аустрија, Белгија, Шпанија, један број немачких покрајина, Италија, Хрватска, Грчка).
 • Немачка припрема старе електране за производњу струје, као и увоз угља из Колумбије.

Пише: Екипа Objektiv.rs

Оставите Коментар