Члан тима одбране генерала Ратка Младића адвокат Бранко Лукић изјавио је да је одбрана исфрустрирана због понашања хашког суда према лошем здравственом стању генерала Младића, којем је крвна слика све лошија.

Он је поновио да је одбрана тражила у најновијем поднеску да генерала Младића макар сместе у болницу, јер је очито да му је сваки дан горе и сваки дан му је гора крвна слика.

  • Баш смо исфрустрирани. Не дозвољавају посете никоме, улазак у затвор, тако да имају добар изговор у корони – рекао је Лукић.

Према његовим речима, најдаље што је одбрана могла да допре јесте то што је помоћник министра правде Србије Чедомир Бацковић изнио 8. јуна пред Саветом безбедности УН проблем да се од Младићеве породице крију извештаји о његовом здрављу.

  • А да ли ће њима, односно суду, да допре до мозга, то нико не зна. Ми смо у њиховој милости и немилости. Не можемо ништа да диктирамо. Ми смо урадили све што смо могли, допрли смо и до Савета безбедности који им је шеф. Нема се шта причати о генераловом здрављу, сви знају све, али забадава – навео је Лукић.

Он је подсетио да у хашком суду не дају никоме да уђе у притвор у посету.

Лукић је напоменуо да је одбрана и раније говорила да не оперишу генерала Младића, јер му је лоша крвна слика.

  • Не треба бити доктор па да знаш да не треба да оперишеш неког ко има врло ниску крвну слику. Они га оперисали и сад се чуде што је лоше. А, како наши доктори виде из налаза, изгледа да има унутрашње крварење – додао је Лукић.

Он је навео да одбрана и породица не могу ни да виде генерала Младића, а камоли да га српски љекари прегледају, него могу само да указују суду шта симптоми говоре.

  • Прво смо се противили операцији, а кад смо мислили да смо успели и да га неће оперисати, јер је почела корона, они су га само зграбили и одвели у болницу и оперисали, јер су знали да ми више са њим не можемо да контактирамо – каже Лукић.

Према његовим речима, када су генерала оперисали, крвна слика наставила је да „пада“, дају му лекове да му поправе крвну слику, али она је све лошија, док српски доктори кажу да је то знак да има унутрашње крварење.

Бивши начелник Генералштаба Војске Републике Српске генерал Ратко Младић оперисан је 28. марта од бенигног тумора дебелог црева, без знања породице и адвоката. Они су обавештени тек када је генерал ушао у операциону салу, као и након захвата када се пробудио.

Првостепено веће Хашког трибунала осудило је 22. новембра 2017. године генерала Ратка Младића на доживотну казну затвора због наводних ратних злочина током рата у БиХ.

Жалбено веће Механизма за међународне кривичне судове у Хагу, наследника Хашког трибунала, одлучило је у марту ове године да до даљег одгоди усмено излагање жалби на пресуду Младићу.

Младић је у притвору у Хагу од лета 2011. године, када је ухапшен у Србији, а суђење је почело 16. маја 2012. године.

Оставите Коментар