Италијанска влада покушава да се договори са супермаркетима и произвођачима хране на ограничавању цена основних производа – како хране, тако и непрехрамбених производа.

Италијански министар индустрије Адолфо Урсо преговара о споразуму са главним играчима на тржишту и жели да они „нуде низ свакодневних прехрамбених и непрехрамбених производа од октобра до децембра” ове године, наведено је у нацрту Меморандума о разумевању који је видео Ројтерс.

У оквиру предлога коју подржава италијанска влада, ланци супермаркета треба да дефинишу корпу основних прехрамбених и непрехрамбених производа за које би важиле снижене цене, јавља Танјуг.

У ову категорију би, поред хране, спадали и производи за децу и личну хигијену.

Дистрибутери поменитих производа треба да до 15. септембра обавесте владу Италије о својим планова за учешће у овој иницијативи.

Према замислима владе у Риму, малопродајне радње које учествују у поменутој кампањи би била означене посебним налепницама на излозима, у бојама италијанске заставе – зеленом, белом и црвеном – на којима би био натпис „антиинфлацијски квартал”.

Годишња стопа инфлације у Италији је у јуну успорила на 6,7 одсто, као и раст цена хране – за 10,5 одсто, али она је и даље на високом нивоу, наводи британска агенција.

Рим није једини који је забринут због раста цена основних намирница, а сличне мере разматрају и друге земље, као што су Велика Британија или Француска.

Оставите Коментар