Потпредседник популистичке десничарске партије Алтернатива за Немачку (АфД) Тино Kрупала рекао је на почетку конвенције странке данас у Магдебургу да је АфД спреман да преузме одговорност за формирање владе.

– Спремни смо на више и можемо преузети одговорност за улазак у владу В- рекао је Тино Kрупала на почетку конвенције.

Он је указао на растућу популарност АфД-а и добре резултате у истраживањима јавног мњења, која на савезном нивоу ову странку виде са 22 одсто, као другу по снази у Немачкој.

– Добри резултати АфД-а резултат су дисциплине, јединства и хармоније. Шта се тиме може постићи показују садашњи резултати тестова – рекао је Kрупала, алудирајући на претходне редовне унутарстраначке свађе.

АфД је најјача политичка партија на истоку Немачке

Он је указао на овогодишње изборе у савезним државама Баварска и Хесен и следеће године у неколико савезних држава на истоку Немачке, где је АфД тренутно најјача политичка партија са вредностима изнад 30 одсто.

– У Саксонији, Бранденбургу и Тирингији можемо постати најјача странка на изборима следеће године – рекао је Kрупала.

Он је истовремено упозорио посланике на конвенцији да „не смеју да мирују на ловорикама”.

Kрупала је одбацио сваки облик сарадње са Партијом зелених, која је у коалиционој влади

У вези са превирањима унутар опозиционе и тренутно најпопуларније Уније ЦДУ/ЦСУ око сарадње са АфД, Kрупала је изразио спремност за сарадњу, посебно у погледу избора на истоку где се након избора очекује компликовано формирање влада.

– Спремни смо за коалицију са било којом странком која ради у интересу народа – истакао је Kрупала, али је истовремено одбацио сваки облик сарадње са Зеленом странком, која је у савезној коалиционој влади са Социјалним демократе и либерали.

АфД критикује политику савезне владе, пре свега, у вези са мерама против климатских промена које спроводе Зелени. Kрупала се такође окренуо спољној политици странке Зелених.

– Зелени желе рат са Русијом и Kином. Зелена боја ове странке је маслинасто зелена – рекао је Kрупала.

„Потребно нам је више поштовања према Украјини и Русији.“

Он је потврдио умерен тон у критици руске агресије на Украјину и захтевао хитан прекид испоруке оружја Украјини и „више поштовања и Украјине и Русије“.

Поводом политике према Европској унији, Kрупала је рекао да ЕУ мора да се „ослободи зависности“, алудирајући на САД.

– Ово је наша визија за коју ћемо се борити у Бриселу и Стразбуру – нагласио је он.

Спор унутар странке уочи конвенције

Очекује се да ће АфД на страначкој конвенцији овог и следећег викенда постићи договор о улазници за изборе за Европски парламент следеће године.

Уочи конвенције унутар странке се развио спор око тога да ли захтев за излазак Немачке из Европске уније треба да буде укључен у проглашење конвенције.

Током конвенције најављено је много контрапротеста, због чега се скуп одржава уз јако присуство полиције.

Оставите Коментар