Делегација Европске уније у Црној Гори саопштила је да очекује да надлежни државни органи у Подгорици истраже до краја наводе из „Пандориних папира“, по којима су председник Црне Горе Мило Ђукановић, и његов син Блажо, склапали у иностранству тајне уговоре о управљању својом имовином.

  • Очекујемо да ови недавни наводи, као и сви други наводи који се тичу корупције или могућег избегавања плаћања пореза, буду адекватно истражени од надлежних националних органа – поручили су из Делегације ЕУ у Подгорици.

Европљани су подсетили да предстојећи годишњи извештај Европске комисије садржи оцену укупног стања у области владавине права у Црној Гори. Мрежа за афирмацију невладиног сектора (МАНС), у оквиру глобалне истраге о офшор компанијама под именом „Пандорини папири“, објавила је да су Мило и Блажо Ђукановић 2012. године потписали тајне уговоре о управљању својом имовином, скривајући се иза компликоване мреже повезаних компанија из Велике Британије, Швајцарске, Британских Девичанских острва, Панаме и Гибралтара.

Хрватски „Национал“ јуче је објавио да извори блиски Марку Ћосићу, члану Управе хрватске електропривреде, који је поменут у афери „Пандорини папири“, као партнер Блажа Ђукановића у фирми Proenegy Montenegro, није у свом имовинском картону уписао удео у њиховом заједничком предузећу, иако се даље води као сувласник. Хрватски лист пише да извори блиски Ћосићу тврде да је он 2017. године продао свој удео у предузећу Proenergy компанији „Еспада“, котираној на америчкој берзи. Подружница те компаније је у Црној Гори.

  • Ћосић се упознао са сином Мила Ђукановића током школовања у Лондону. Обојица су излазила на иста места, повезала се кроз дружења са још неколико особа које потичу с подручја бивше Југославије, те су планирала заједничко пословање – пише загребачки „Национал“.

Још раније медији у Хрватској су објавили да је Ћосић син хрватског генерала у пензији и бившег саборског заступника Хрватске демократске заједнице Крешимира Ћосића.

Поводом ове афере огласио се бизнисмен Душко Кнежевић, који сматра да „овог пута Мило неће преживети“, али да сумња да ће Миливоје Катнић, главни сецијални државни тужилац, предузети било какве мере које ће нашкодити заштити Мила Ђукановића.

МАНС је ових дана открио тајне послове оца и сина Мила и Блажа Ђукановића у оквиру глобалне истраге о офшор компанијама коју је водио Међународни конзорцијум истраживачких новинара у сарадњи са партнерима из 117 земаља.

КНЕЖЕВИЋ: БЕЖИ, МИЛО!

Власник „Атлас групе“ Душко Кнежевић, који је обелоданио више афера повезаних са Милом Ђукановићем, од којих ниједна није добила епилог, сматра да актуелни председник неће остати до краја мандата због великог притиска међународне заједнице и саветује му да напусти Црну Гору. Каже да током недавног боравка у САД црногорски председник није имао никаквих званичних сусрета, иако се грчевито борио за то.

  • „Мој савет му је да напусти Црну Гору што пре, како се не би поновиле оне ружне сцене у његовој режији које смо видели на Цетињу“, – сматра Кнежевић.

ПРЕДСЕДНИК СВЕ ДЕМАНТУЈЕ

Ђукановић је саопштио да није урадио ништа незаконито када је основао фирму ван граница Црне Горе 2012. године и позвао тужилаштво да испита цео случај.

  • Реч је о још једној исконструисаној афери, која треба да послужи за домаће политичке потребе и која ће сигурно, веома брзо, водити урушавању ауторитета њених аутора и њиховој потпуној компромитацији. Понашам се као човек који већ носи терет околности да сам годинама обављао одговорне државне функције и да морам штитити не само свој углед, већ и ауторитет функција које сам обављао и које обављам, као углед државе на чијем сам челу… Ни ја ни мој син никада нисмо, и сигурно нећемо, ништа урадити на штету државе Црне Горе. Они који у животу нису зарадили нити један цент, немају право да ми препоручују шта да радим и како да се понашам – изјавио је Ђукановић, додајући да спорна фирма није отворила чак ни банковни рачун, па самим тим није могла ништа урадити и врло брзо после формирања је угашена.

В. Кадић

Leave a Reply