Најмање четири велика пројекта биће договорена на јесен, када у Србију долази председник Руске Федерације Владимир Путин. Према речима амбасадора Александра Чепурина, Путин ће у октобру или у новембру током боравка у Београду са српским државним врхом разговарати о гигантском пројекту који укључује Србију.

– Русија ће у октобру усвојити програм за развој привреде у наредних шест година, што ће бити гигантски корак унапред, у којем ће учествовати и Србија. Предвиђена је изградња паметних градова, пројекти у екологији, области нуклеарне енергије у мирнодропске сврхе, информатици, железницама – рекао је Чепурин током обиласка градилишта на северном порталу тунела у Чортановцима.

ОТВОРЕНЕ ОПЦИЈЕ

С друге стране, извори Српског телеграфа упућени у сарадњу Београда и Москве тврде да гигантски корак треба схватити као најаву интензивније сарадње у области одбрамбене индустрије и енергетике у које, између осталог, спада и повезивање Србије са „Турским током“.

– Путин ће предложити повезивање наменске индустрије, као и касније заједнички наступ на трећим тржиштима. То би била шанса да се преко војне индустрије модернизује читава српска привреда, што је велика шанса за Србију. Друга не мања важна ствар је енергетика, јер Путин у Србији види енергетски центар руских интереса на Балкану, па је очекивано да будемо повезани са „Турским током“ – прича саговорник Српског телеграфа.

Министар спољних послова Ивица Дачић поручује за Српски телеграф да је одлична ствар за нас најављено јачање сарадње са Русијом.

– Најава да ће Србија интензивније сарађивати са Русијом, као и чињеница да можемо да очекујемо још значајније инвестиције из те земље је одлична ствар – оценио је Дачић.

ИСКОРИСТИТИ ШАНСУ

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић поручује да је важно да и сами изађемо с нашим програмима.

– Примера ради, ако су решили да раде нешто у пољопривреди и прехрамбеној индустрији, треба видети где ми можемо да се укључимо, јер је то велико тржиште. Такође, када развијају железнице и нове саобраћајне пројекте, треба видети на који начин би то могло да буде повезано с нама и шта би код нас могло да се ради и производи. Добро је да Русија мисли на нас, а на нама је да видимо где све можемо да се укључимо – истиче Анђелковић.

Потпуковник КОС у пензији Љубан Каран истиче да су везе са Москвом по питању војне сарадње и дипломатије немерљиве.

– Треба само споменути шта све раде за нас у УН. Тако да ове друге врсте сарадње не прате у довољној мери сарадњу на војном и дипломатском плану. Зато ту сарадњу треба подстаћи и са наше стране и искористити руску иницијативу – напомиње Каран.

ТОП 5 ПРОЈЕКАТА
Паметни градови

Економиста Млађен Ковачевић сматра да Руси у изградњи паметних градова имају заиста добра достигнућа, те да њихова знања могу и те како да нам буду од користи.

– Поготово ако Руси и финансијски подрже те пројекте у Србији, што је врло вероватно, то ће бити одлична ствар за нас и имало би несумњиво позитивне ефекте. Развијање те области је свакако изузетно корисно – каже Ковачевић.

Улагање у железницу

Руси су већ значајно уложили у српску железничку инфраструктуру, а нова улагања су и те како добродошла, истиче економиста Млађен Ковачевић.

– Железница нам је јако заостала и улагања у њу су сјајна вест. Мислим, притом, да Руси, када дају неки кредит, мање намећу обавезу да се ангажују њихове фирме, за разлику од неких других – истиче Ковачевић.

Пројекти из екологије

Љубан Каран наводи да су Руси могу да нам помогну када су у питању еколошки пројекти, с обзиром на то да имају изузетне резултате у тој области

– Они имају нетакнуту природу и барем 90 одсто њихове области нема никаквих проблема са екологијом. Сигурно је да можемо само да напредујемо уколико будемо са њима сарађивали по том питању – истиче Каран.

Напредак у информатици

Постоји дубок разлог да сарађујемо са Русијом у области информатике, јер они одавно не каскају за западом по том питању, сматра Љубан Каран.

– Та област је код њих прилично развијена, а иако ни ми нисмо много заостали у односу на свет, чињеница је да нам је напредак потребан. Верујем да би сарадња са Русијом по том питању свакако дала добре резултате – каже Каран.

Атомска енергија

И те како постоји добар разлог за сарадњу са Русијом у овој области, каже Љубан Каран.

– Ми смо у тој области поприлично заостали јер наш некада напредни Институт Винча већ дуго не функционише како треба. У тој области зато можемо добро да профитирамо и по питању енергетике и снабдевања и производње струје – истакао је Каран.

Ивана Жигић

Оставите Коментар