Шта су сезонска снижења, распродаје, а шта акцијска продаја, дефинисано је новим Законом о трговини, који је Влада упутила Народној скупштини.

Њиме би требало да буде спречена честа појава лажних снижења и распродаја.

Новим Законом тачно се дефинише период сезонских снижења од максимално два пута годишње. Сезонско снижење започиње између 25. децембра и 10. јануара и 1. и 15. јула, те може трајати највише 60 дана. Тако би требало да се избегне да се у исто време иста роба у једним радњама продаје по нижим, а у другим по редовним ценама.

Када је у питању распродаја, осим што се јасно мора истаћи редовна и снижена цена, трговац је дужан да физички издвоји робу која је на распродаји. Роба која имала једну цену само неколико дана па је онда наводно снижена, сматраће се обмањујућом пословном праксом и трговац ће бити кажњен.

– Најзад се приближавамо европским и светским стандардима кад су распродаје и акције у питању. То је вероватно изазвано присуством страних трговинских ланаца. Код њих се тачно зна кад је зимска, а кад летња распродаја. Међусобне разлике јасно су дефинисане, као и шта треба да се испоштује да би нешто било распродаја, сезонско снижење или акцијска продаја- каже економиста Владана Хамовић.

Новим законом забрањено је и рекламирање робе по сниженој цени које има у тако малој количини да је очигледно да се намерава привлачење купаца како би купили и другу робу.

– Нови закон покушава да усагласи све учеснике на тржишту. Сад би требало да се наши трговци прилагоде. Ако не поштујете овакве прописе, поготово у присуству страних ланаца, нема вам опстанка на тржишту. Купци би требало да осете ефекат, јер свако снижење омогућава да купимо оно шта нам заиста треба. Са друге стране, код страних ланаца нема чекова и одложеног плаћања, код наших то још постоји, јер је куповна моћ становништва и даље мала- каже Хамовић.

Горан Паповић, председник Националне организације за заштиту потрошача, сматра да су шира овлашћења инспекције услов за примену овог закона.

– Док инспектори не буду издавали прекршајне налоге на лицу места и наплаћивали их, све ће остати као што је и било. Писање казни, па одлазак на суд и потом честе застаре, штите несавесне трговце. Четири године вршимо притисак ка Министарству трговине да се прекршајни налози ставе у Закон, али ипак су победили трговински ланци са својим лобирањем да се то не деси – рекао је Паповић.

Снижење само ако је спуштена цена бар петине робе

Трговци више неће моћи да снизе, на пример, цену само једне мајице за 70 одсто, па да истакну да су цене снижене у том проценту, као сада. Код оглашавања процента снижења, највећи проценат може да се наведе уколико се односи на најмање једну петину робе у асортиману трговца. Ако се у огласној поруци пореде цене робе или услуга различитог квалитета, односно цене робе са недостатком и без њега, мора се навести да је нижа цена условљена нижим квалитетом, односно недостатком.

Leave a Reply