Распад Југославије очигледно је био тема током напетих безбедносних разговора између представника Русије и НАТО који су трајали 4 сата, јер се овим поводом огласио и генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг.

– Југославија се није распала због НАТО – рекао је он и додао:

– Било је неколико унутрашњих разлога за то. НАТО је дошао касније да заустави рат у Босни и Херцеговини. НАТО није мењао границе на Балкану. Границе су се мењале због унутрашњих разлога. НАТО је био ту да заштити људе и то су на овом састанку потврдиле и државе које су чиниле бившу Југославију, а које су данас чланице НАТО – казао је Столтенберг, пренео је клиx.ба.

– Никада нисмо присиљавали никога на улазак. Ширење НАТО никада није било агресивно. Државе чланице бившег Варшавског пакта одлучиле су да се придруже НАТО јер су истакле да им то пружа сигурност – навео је он.

Тензије између Русије и западних савезника трају током последњих месеци пошто је Русија на граници са Украјином распоредила трупе, које броје око 100.000 војника.

Русија оптужује Запад да није уважио хитност њених захтева и указује да није спремна да дозволи да преговори трају неодређено време.

Руска страна незадоволљна је због повећања броја чланица НАТО на 30, у поређењу са периодом Хладног рата када их је било 16 – и придруживања великог броја држава некадашњих чланица Источног блока, који је предводио бивши СССР.

Пре делегација НАТО-а и Русије у понедељак су се састали представници Сједињених Држава и Русије. Две стране нису приближиле ставове након разговора у Женеви.

Оставите Коментар