Муњевитом брзином раширила се фотографија на друштвеним мрежама где, између осталих, са заставом Велике Албаније позира и Сулејман Угљанин, дугогодишњи вођа Странке демократске акције у Санџаку.

Kако јавља портал Санџачке.рс, фотографија је настала у Минхену у току скупа где се Санџак проглашавао албанском својином и провинцијом.

Уз то, наводи се, било речи да су садашњи Бошњаци заправо асимилирани Албанци.

Велика Албанија је пројекат који има за циљ уједињење свих Албанаца у једну државу. Албанци овај концепт често називају “Етничка Албанија”.

Kорени ове идеје сежу до Призренске лиге 1878. године, која је тражила уједињење свих Албанаца отоманског царства у један велики Албански вилајет. Kао историјски пример велике Албаније, по правилу се наводи Kраљевина Албанија под италијанским протекторатом створена током Другог светског рата.

Територије које би по замисли великоалбанских идеолога ушле у састав те творевине су делови Грчке (Јужни Епир и острво Kрф), западни делови Северне Македоније (Скопље, Тетово, Kуманово, Гостивар, Струга, Дебар и Kичево), Kосово, Прешевска Долина у Србији (Медвеђа, Бујановац и Прешево), делови Санџака у Србији (Пријепоље, Сјеница, Тутин, и Нови Пазар) и Црној Гори (Бијело Поље, Беране, Рожаје, Плав и Гусиње), те околина Подгорице, Бара и Улциња.

2 KОМЕНТАРА

Оставите Коментар