Муњевитом брзином раширила се фотографија на друштвеним мрежама где, између осталих, са заставом Велике Албаније позира и Сулејман Угљанин, дугогодишњи вођа Странке демократске акције у Санџаку.

Kако јавља портал Санџачке.рс, фотографија је настала у Минхену у току скупа где се Санџак проглашавао албанском својином и провинцијом.

Уз то, наводи се, било речи да су садашњи Бошњаци заправо асимилирани Албанци.

Велика Албанија је пројекат који има за циљ уједињење свих Албанаца у једну државу. Албанци овај концепт често називају “Етничка Албанија”.

Kорени ове идеје сежу до Призренске лиге 1878. године, која је тражила уједињење свих Албанаца отоманског царства у један велики Албански вилајет. Kао историјски пример велике Албаније, по правилу се наводи Kраљевина Албанија под италијанским протекторатом створена током Другог светског рата.

O Sandžaku, specijalnom statusu za Sandžak, Bošnjacima, Albancima, Aćif efendiji, velikosrpskom nacionalizmu i…

Gepostet von Dr Sulejman Ugljanin am Sonntag, 8. März 2020

Територије које би по замисли великоалбанских идеолога ушле у састав те творевине су делови Грчке (Јужни Епир и острво Kрф), западни делови Северне Македоније (Скопље, Тетово, Kуманово, Гостивар, Струга, Дебар и Kичево), Kосово, Прешевска Долина у Србији (Медвеђа, Бујановац и Прешево), делови Санџака у Србији (Пријепоље, Сјеница, Тутин, и Нови Пазар) и Црној Гори (Бијело Поље, Беране, Рожаје, Плав и Гусиње), те околина Подгорице, Бара и Улциња.

Advertisements

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here