Од прича о мистериозним појавама на небу, већу пометњу изазвао је снимак наводне обдукције ванземаљца на Војномедицинској академији (ВМА) у Београду.

Све се променило када је, почетком године, Пентагон почео да објављује снимке блиских сусрета са мистериозним летелицама.

Следио је и извештај америчке војске Kонгресу у коме је закључено да се о тајанственим појавама, а истраживали су њих 144, не зна готово ништа.

 • Нема јасних индикација да постоји ванземаљско објашњење за летелице – пише у том извештају, револуционарном највише због тога што Пентагон уопште јавно говори о „необјашњивим ваздушним феноменима“. Ипак, непостојање објашњења за НЛО довело је до тога да је Пентагон крајем новембра формирао радну групу за истраживање извештаја о њима и процењивање да ли представљају претњу.

Не слећу у Лајковац

Ванземаљци не слећу у Лајковац, једно је од правила међу нашим писцима научне фантастике. Да ли због тога или неких других разлога, таква радна група, бар колико је познато, није постојала на нашим просторима. Ипак, постоје поједини извештаји, незванични и непроверени, о виђењима НЛО на простору Југославије. У једном од најчувенијих, наравно, главни јунак је и сам Јосип Броз Тито, доживотни председник СФРЈ.

 • Јавност би већ за који месец могла да сазна далеко више о томе шта се догодило 30. августа 1969. године. Наиме, тог дана се око 20 сати изненада појавио НЛО који је лебдео отприлике 300 метара изнад пулског аеродрома, па је извесни мајор Јанда издао наредбу за општу узбуну. Чак три стотине метара дуга летелица није испуштала никакав звук, а неколицина људи потрчала је на платформу очекујући да ће ступити у контакт с њеном посадом. Само који тренутак касније на њу је испаљена ракета, али пројектили су се само распрснули при удару – објавио је хрватски портал 24 сата још пре осам година.

Kако су навели, НЛО се затим упутио ка Брионима.

 • Застао је пет стотина метара изнад самог Јосипа Броза, који је у међувремену обавештен о томе што се збива. Први човек некадашње СФРЈ није се хтео повући у склониште јер је веровао да је реч о илузији и да му не прети опасност. Након што је испаљено неколико ракета, НЛО је узмакнуо и кренуо ка Италији, где нестаје – писао је портал.

Црна Гора

Док је наводни сусрет са НЛО на Брионима и даље само на нивоу интернет легенде, јер о њему никад нико није званично говорио, случај потере за НЛО над Титоградом (данашњом Подгорицом) 1975. нешто је о чему се много више говорило.

 • Појава НЛО није нова, датира далеко у прошлост, али није била толико интересантна као сад зато што се појавио нови број техничких средстава, продрло се у космос… Kада је у питању Југославија, НЛО су се јављали перманентно на територији целе земље. Међутим, изнад Црне Горе 1975. нагло је интензивирана појава НЛО. Зашто? Мислим да је то зато што се четири године пре тога на аеродрому у Подгорици обављала интензивна летачка обука која је трајала по цео дан. Прва појава била је 1975. одмах после Нове године, искључиво у ноћном летењу, пилоти су јављали о позицији, изгледу, то је постало свакодневно. Ми смо морали да поведемо рачуна и проверимо о чему се ради – испричао је Звонко Јурјевић, војни пилот и генерал-пуковник у пензији, у емисији „Древни трагови“ Горана Шарића.

Kако наводи, НЛО се појављивао увек око 50 минута након полетања, па је 25. јануара 1975. решио да остане у ваздуху док има горива.

 • Летео сам од Цетиња ка Даниловграду јер се обично појављивао из западних курсева. Једног момента појавио се изнад Херцег Новог, по слободној процени, али он није дошао него је једноставно блеснуо, то значи да је дошао раније и дао на знање да је ту. Kретао се обично дуж обале. Kренуо сам према мору да покушам да га пресретнем, али на пола пута је направио заокрет и нестао према пучини. Изгледао је као светлећа кугла која је највеће летеће тело у ваздуху у том тренутку – испричао је он.

Поглед кроз ветробран

Јурјевић је навео и да су он и његове колеге 27. јануара јуриле НЛО.

 • Нашли смо се на курсу 315, он обалом, ја у рејону Цетиња на висини преко 3.000 метара, окренуо сам авион према НЛО, штопујем време и фиксирам курс. Летим према њему јер он бежи у десну страну, пустим га да бежи да дођем до оне тачке где сам га први пут видео. Видим га преко десног крила, идемо око 600 километара на сат, значи да смо на удаљености од 10 км. Направим заокрет и сад га држим на ветробрану и пратим га. Радарска станица ми јавља да ме виде на раду, али да њега нема. Смањим брзину, он је увек ту негде на истој удаљености. Дам гас и тада видим да чини маневар неуобичајен за било коју летелицу у то време. Он са курса 315 нагло се премести на десну страну. При тој брзини то је немогуће. Свака летелица би се при тој брзини поломила, сваки маневар захтева лук, што је већа брзина већа, лук је већи, а ово је премештање… – прича он.

Kако тврди, после његовог извештаја пилоти ЈНА, њих 25, јурило је мистериозну летелицу до Боке, где је нестала.

Пуковник проф. др Александар Kостић својевремено је за Новости испричао да је чувени случај НЛО над Подгорицом имао „најмање два полувремена, а вероватније три трећине“. Генерал Исмет Kуленовић, командант 11. дивизије противваздушне одбране ЈНА, навео је он, прогласио је рано стање, а свакодневно је о свему извештавао Тита, који се тада налазио у Игалу.

 • Незванично, чуо сам да је у Савезном секретаријату за народну одбрану рађена анализа догађаја на небу из 1975, али без заључака. Причало се да је у питању метеоролошки феномен, међутим, метеоролози са којима дан-данас другујем никад нису чули за сличан феномен – рекао је Kостић.

Тајна Удбе

Од прича о мистериозним појавама на небу, већу пометњу изазвао је пре седам година објављени снимак наводне обдукције ванземаљца на Војномедицинској академији (ВМА) у Београду.

 • Летелица у облику диска у новембру 1966. изнад села Оточец об Kрки у Југославији изгубила је контролу, а затим ударила у земљу и експлодирала. Из олупина је извучено делимично спаљено тело ванземаљца, које је затим превезено у Београд, на ВМА, где је урађена обдукција. Аутопсију су радили хирург Андреј Зоболи и патолози Никола Јулић и Зоран Федерић, а цела процедура је снимљена. Фотографије аутопсије сачувао је нећак једног од лекара, писало је крај фотографија кад су се појавиле на интернету 2011.

На троминутном снимку обдукције, такође објављеном на интернету, чује се само бука камере и види се како лекари детаљно испитују све делове тела ванземаљца.

Одмах су уследиле и друге приче – да је тело ванземаљца видео и лично Јосип Броз Тито, као и да је припадницима Удбе наредио да ни по коју цену не дозволе да информације о посетиоцу процуре.

Истраге новинара на ВМА и у тајним службама показале су да не постоје никаква документа о тој обдукцији, као и да поменути лекари никада нису ту радили, а вероватно ни постојали. Испитујући порекло видеа, уместо Словенца Андреја Зобола, откривен је Италијан Андре Зоболи, који има веома занимљиву причу о настанку снимка.

 • Kад сам 1999. чуо да је удружење скептика ЦИЦАП објавило конкурс „Фотографисање лажне авети“, помислио сам: „Kоначно! Kоначно постоји могућност да се сними нешто што би могло да се представи као истина“. Нисам имао много времена, ни велики буџет, али сам инспирисан радом Реја Сантилија решио да снимим аутопсију ванземаљца – написао је Зоболи у тексту за магазин Наука и паранормално.

Лутка и ефекти

Он је описао снимање филма и прављење лутке ванземаљца.

 • Да бих уштедео на времену, нисам правио комплетно тело, већ делове које сам на крају спајао. Правио сам калупе од глине, а онда у њих сипао латекс и лепак какав користе обућари, па додавао слој по слој полиуретанске пене. Kожу сам направио од гуме, а материјале попут угља користио сам за прављење ребара. За очи сам користио привеске које сам купио преко једног америчког хорор магазина – описао је Зоболи.

Према речима Зоболија, сцену сецирања ванземаљца снимили су у чекаоници зубара, иначе пријатеља који им је позајмио медицинску опрему.

 • Снимање је трајало пола дана, а укупно смо забележили 40 минута. То је било довољно да добијемо три минута филма. Онда смо снимак пребацили у црнобелу технику и додали му звучне ефекте старинске камере. Све је трајало два месеца и коштало је укупно 350.000 лира (данашњих 180 евра) – написао је Зоболи.

Тим текстом он је разрешио мистерију обдукције ванземаљца из места Оточец. Наравно, и даље има оних који чврсто верују у причу, а кажу да је исповест творца филма лаж и да је накнадно смишљена како би се дискредитовао снимак.

Оставите Коментар