Kривична пријава због изазивања националне, расне, верске мржње и нетрпељивости против 51-годишњег И.М. је одбачена. Мушкарцу из Суботице нису успели да докажу дело за које се теретио.

У Тужилаштву наводе да истицање заставе друге државе није кривично дело, као и да сведока за емитовање, како се тврдило националистичких песама, није било.

Више јавно тужилаштво у Суботици услед недостатака доказа одбацило је 12. јуна Kривичну пријаву против мушкарца из Суботице који се теретио за изазивање националне, расне, верске мржње и нетрпељивости.

  • Пријава је одбачена јер нема елемената кривичног дела. Истицање заставе стране државе није кривично дело. Саслушали смо све сведоке и нико од њих није чуо песму певача Томпсона, што је била кључна ствар у предмету. Овде нема елемената за кривичну пријаву, поступили смо у складу са Законом – објаснио је за наш сајт Бранислав Ранков, заменик Вишег јавног тужиоца у Суботици.

Подсетимо, 51-годишњак је на Васкрс на Прозивци, на балкону стана зграде у којој станује изнео заставу Републике Хрватске, а како су неке комшије и пролазници тада тврдили пуштао је националистичке песме контраверзног хрватског певача који је познат по величању усташтва.

Занимљиво је да већ неколико недеља уназад на истој овој тераси стоји извешена српска тробојка. Kакву поруку, после свега, жели да пошаље можемо само да нагађамо. Незванично се сазнаје да је у исказу Тужилаштву рекао да је само желео да баш тог дана осуши хрватску заставу, а не да увреди Суботичане.

Информација је прострујала друштвеним мрежама и другим каналима електронске комуникације и Суботичани су изразили незадовољство и гнев због таквог геста суграђанина, истичући како је у питању јасна провокација, на тај многима свети дан, затим да је то класичан пример да један глуп потез појединца може да поруши мостове добрих међунационалних односа какви се од давнина негују у Суботици, у окружењу где је мултиетничност најизраженија, а суживот за пример.

Док је било многих који су били љути и увређени овим гестом, било је и оних који су смиривали ситуацију, истичући да непромишљен потез једне особе не би смео да утиче на огорченост према нашим комшијама Хрватима, или било којим другим националностима.

С обзиром да је тада трајао викенд полицијски час Суботичанин је вероватно рачунао да ће његова провокација дуго трајати, међутим брзом реакцијом полиције застава је уклоњена, а против њега је поднета кривична пријава за изазивање националне, расне верске мржње и нетрпељивости, а пре тога је приведен и одређен му је притвор до 30 дана.

Незванично сазнајемо да мушкарац иза себе има историју инцидентних ситуација које имају везе и са националистичким испадима, а од раније је познат полицији по више основа.

--

Leave a Reply