ДРХТАЈИ руку док је после 22 године откључавала улазна врата свог стана, сузе радоснице, осмеси… пратили су улазак Марије Новаковић (47) из Приштине у свој стан у насељу Улпијана.

Овај за њу значајан догађај, повратак у стан који је ослобођен од узурпатора, пратиле су бројне новинарске екипе којима се Марија захвалила.

  • Захваљујем се пре свега Гордани Ђорић, председници удружења пословних жена “Авенија” из Лапљег села која ме је бодрила свих претходних месеци као и министру за повратак господину Горану Ракићу који је обећао да ће ми опремити стан и да ће ми учинити повратак одрживим, као и да ћу се вратити на радно место у Предшколску установу Ђурђевак где сам радила до 1999. године, као и Канцеларији за КиМ на финансијској помоћи – истиче Марија.

Марија је данас у друштву Ђорићеве и мајке Славице Јеремић претходно у косовској Агенцији за упоређивање и верификацију имовине узела кључеве од свог стана.

„Ја сам данас најсрећнија“

  • Ја сам данас најсрећнија, сада је са мном мајка, а касније ће ми се придружити супруг и синови – рекла је Марија.

Маријин стан је свособан, а да га је нелегално користио албански узурпатор, потврђује и слика испред улаза у зграду. Около објекта у насељу Улпијана разбацани су делови намештаја и покућства.

  • Иако је раније покушавала да се врати, увек су је одвраћале непознате особе уз образложење да није безбедна. Међутим, када се обратила нашем Удружењу рекли смо јој да не треба да се плаши, већ да мора бити упорна и да ћемо натерати институције да раде свој део посла, а да ћемо јој ми максимално помоћи у намери да се врати и остане да живи у свом стану и да њен повратак буде одржив – прича Гордана напомињући да борба са бирократијом косовских институција за повратак Маријиног стана траје од јуна прошле године.

Велику захвалност у томе дугују, каже, службеници Канцеларије омбудсмана у Грачаници која им је дала смернице како да Марија ослободи стан.

  • Захвалне смо и новинарима који су пратили ову борбу, јер да није било њих, њен случај не би био видљив јавности, нити би, сигурна сам, успеле у Маријином повратку – прича Гордана.

Комшија Албанац Беџет Шаља на улазу у зграду Маријин повратак коментарише речима да уколико је судски исправно нема ништа против и да би Српкиња требало да се врати!

Иначе, улазак Марије Новаковић у стан осим бројних новинарских екипа пратили су представници Оебса и УНХЦР, као и Центра за мир и толеранцију, једине српске институције у Приштини.

Оставите Коментар