Чудо! Икона Светог архангела Михаила у православном манастиру Крка, недалеко од Кистања у Хрватској, већ данима плаче.

Овај несвакидашњи догађај никога ко му је присуствовао није оставио равнодушним, а поједини верници су чак направили и снимке мобилним телефоном.

Далматински владика Никодим приликом једне литургије у Храму Ћирила и Методија пре недељу дана саопштио је верницима догађај из оближњег манастира.

  • Пре неколико дана у манастиру Крка проплакала је икона Светог архангела Михајла која стоји на самом улазу цркве – потврдио је владика.

Према тврдњи људи блиских Патријаршији, о свему је обавештен и патријарх Иринеј, који је, тврде, поручио да је то што се догодило у поменутом православном манастиру право чудо.

На овакав догађај, зависно од прилике до прилике, у народу се гледа као на добар или лош знак. Културолог и аутор књиге „Будимо људи: Живот и реч патријарха Павла“ Јован Јањић каже да ово свакако јесте неки знак.

  • Људи обично у први мах не разазнају коју поруку такав догађај носи, али с временом се ипак таква порука пројави. Судбина нашег народа је таква да има разлога не само да народ плаче него и свеци – каже Јањић.

Чињеницу да је након померања иконе у црквени звоник ударио гром Јањића такође не чуди.

  • Било је случајева да гром удари у звоник и време је показало да је то имало опомињућу поруку. У сваком случају, у питању је нека опомена над којом се ваља замислити. Овакве појаве се никада не дешавају случајно, без обзира на то што неверујући људи томе не придају важности. Али људи од вере знају да иза тога нешто следи или да је то опомена за оно што се чини – напомиње Јањић.

У самом манастиру Крка пак нису могли ништа да кажу.

  • Ми не можемо ништа да причамо без благослова – љубазно су поручили. Из канцеларије Епархије далматинске потврдили су да се десило чудо, али нису желели да га коментаришу.

Манастир Крка већ шест векова је светионик православља у Далмацији. Богословија подигнута 1615. године уједно је и прва школа за православне свештенике.

Данас ову богословију похађа неколико десетина ђака будућих свештеника који су углавном дошли из БиХ.

Оставите Коментар