Европска унија разрадила је пројекат којим жели да спречи продор Русије и Кине на Балкан, а централни део те стратегије је формирање балканске уније у коју би ушле Србија, Црна Гора, Албанија, Северна Македонија и Босна и Херцеговина, пише данас „Српски телеграф“.

Иза ове идеје, како наводи лист позивајући се неименоване изворе, стоје немачка канцеларка Ангела Меркел, француски председник Емануел Макрон и доскорашњи премијер Аустрије Себастијан Курц.

Како кажу добро упућени саговорници листа, стратегија ЕУ против Москве и Пекинга разрађује се већ дуже време, али ће њена реализација бити убрзана пошто су се пре неколико дана у Русији срела двојица председника Владимир Путин и Си Ђинпинг.

„Лидери Русије и Кине сагласили су се, а то нису претерано ни крили, да две државе заједнички делују широм планете, свуда где за то имају обострани интерес. Једно од тих подручја свакако је и Балкан, и то из два разлога“, рекао је један од саговорника „Српског телеграфа“ из дипломатских кругова.

Прво, како објашњава, то је блиска линија додира Русије са Западом и НАТО, друго овај регион је важан део кинеског економског мегапројекта „Појас и пут“, а и потенцијално стратешко чвориште за токове руског гаса.

Оставите Коментар