ДОК су млади Хрвати масовно одлазили на рад у Немачку и Ирску, Хрватска је постала обећана земља за Непалце, Индијце, Филипинце и многе раднике из азијских земаља.

Готово 160.000 њих добило је дозволу за рад. Без страних радника стало би грађевинарство, добрим делом и туризам.

Чак 600 агенција организује долазак страних радника у Хрватску, а то је постао уносни бизнис на ком многи зарађују велики новац. Припрема се и измена закона о странцима који ће омогућити лакши долазак, што ће олакшати добијање и разних дозвола, те скратити време административне процедуре. Рачуна се да агенције наплаћују неколико хиљада евра за долазак радника, што укључује карту за пут, све дозволе. Убудуће би поступак био једноставнији и јефтинији.

Процене указују да ће убрзо Хрватској бити потребно чак 400.000 страних радника, а већ сада сваки 10. запослени је странац. Многи користе Хрватску као одскочну даску за запослење у Немачкој, па пошто им агенција набави дозволу за рад оду директно у неку западноевропску државу где су плате много више. Већина страних радника у Хрватској зарађује у просеку око 1.000 евра.

Све је, међутим, више и случајева мућки код запошљавања странаца, па неке агенције траже и 10.000 долара да среде папире људима из Газе, или Авганистана. Оснивају се и фантомске компаније са једним запосленим који преко ноћи траже 700 страних радника, а све је камуфлажа за брзу зараду.

Но, гувернер народне банке Хрватске Борис Вујчић каже да је драстично пао број радно способних Хрвата, па без странаца неће бити могуће даље пословање за многе компаније. Али, упозорава, много тога треба променити да се заустави мобинг и кршење радних права, али и процес интеграције странаца. Велика је препрека што странци не знају хрватски језик и сва комуникација на послу се одвија на енглеском. Са друге стране сезонски радници у туризму који долазе из Србе све су задовољнији и са зарадом и са условима рада, јер овог лета није било много примера кршења права сезонаца.

Део странаца који раде за велике компаније добили су ову годину и додатак за Божић који износи од 200 до 400 евра. Божићницу могу очекивати и сезонски радници који стално долазе за време лета на Јадран.

(Novosti)

Оставите Коментар