Јединствена Босна и Херцеговина више није недодирљива ни у моћним међународним круговима, па ни у делу Европске уније, тврди Милорад Додик у тренутку док БиХ чека статус кандидата за прикључење Унији, која инсистира на испуњавању 14 услова, што су бриселски званичници поновили и на последњим разговорима са члановима Председништва БиХ у седишту ЕУ.

Неколико дана после сусрета са највишим представницима ЕУ Додик је поново усталасао јавност тврдњом да је у Бриселу од важних људи чуо оно што се никако не допада његовим колегама из Председништва БиХ Шефику Џаферовићу и Жељку Комшићу, као и комплетној сарајевској политичкој елити, убеђеној да ће Босна, без обзира на све проблеме, засвагда остати у једном комаду.

Важни људи су ми пренели да је на пленумима, на којима се разговара о региону на нивоу влада и председника земаља ЕУ, тема била одвајање Републике Српске од БиХ. Један од тих председника је рекао: „Шта год ми чинили, нисмо успели да хомогенизујемо БиХ. Она има своје унутрашње дискусије и не може да профункционише и једног дана ћемо вероватно морати да дамо државу Србима, Хрватима и да Бошњаци остану на свом простору’ – открио је Додик.

Према његовим речима, један од учесника пленума имао је занимљив коментар.

Рекао је: „Ако то морамо урадити, зашто то не урадимо сада.“ Било је оних који су сагласни са том чињеницом да БиХ не функционише и да треба покушати наћи друго решење. Идеју о одвајању Републике Српске подржале су две земље старе и неколико нове Европе – тврди Додик.

Он не крије да се нада да ће и у Америци на власти остати они који не гаје симпатије према инетрвенционизму међународне заједнице, а нарочито високих представника у Босни.

 Навијам да Доналд Трамп победи на председничким изборима. Ако победи Џозеф Бајден, идемо даље. Мислим да Бајдену треба рећи да је последњих 20 година негативан према Србима. Нажалост, ако победи, мораћемо да истрпимо и његов мандат. Истрпићемо и то, није крај света – поручио је Додик.

Лавров у Српској

Милорад Додик истакао је да ће се руски шеф дипломатије Сергеј Лавров током дводневне посете БиХ, у коју стиже 27. октобра, састати са њим и руководством Републике Српске.

– Радујем се његовом доласку и чињеници да ћу га угостити у Источном Сарајеву. Чак ми је важније што ће Лавров доћи у Источно Сарајево него у Сарајево – рекао је Додик, додајући да зна и да би председник Русије радо примио чланове Председништва БиХ у Москви, али да је проблем у томе што Џаферовић и Комшић не исказују вољу за тим.

Оставите Коментар