Лидер Покрета за промјене Небојша Медојевић тврди да је био присутан када је свештеник Митрополије црногорско-приморске Гојко Перовић у телефонском разговору са једним од лидера Демократског фронта Андријом Мандићем поставио услов да три представника цркве буду на листи „За будућност Црне Горе“, како би МЦП подржала ту изборну листу.

Тврди да је Перовић тада „чак и запријетио“ повлачењем Здравка Кривокапића са листе, ако ДФ на њу не уврсти још три особе блиске цркви.

„Гојко Перовић нема проблем са мном, него са истином. Ја сам рекао да је он дио групе која се нелегитимно и суротно уставним и демократским принципима мијеша у креирање наше изборне листе “За будућност Црне Горе” и сада се мијеша у формирање Владе. Рекао сам то јер је ИСТИНА. Лично сам био присутан за истим столом када је Гојко Перовић у телефонском разговору са Андријом Мандићем условљавао “подршку Цркве” са стављањем три њихова представника на листу. Како је мени и Милану Кнежевићу, Андрија пренио. Гојко Перовић је тада чак и запријетио повлачењем Кривокапића са листе, ако не прихватимо још тројицу “његових”. Андрија му је тада врло оштрим тоном рекао ‘Повуците, ако је тако’,“ написао је Медојевић на Фејсбуку.

Управо Перовић, како додаје лидер ДФ-а, „маниром ДПС, комунистичког режима и Ђукановића“ поистовјећује себе са Црквом.

„Ја нијесам помињао Цркву, него њега лично, јер сам се лично увјерио да се мијеша у дневну политику и показује изражену страст према моћи, власти и утицају. Као да је заборавио ријечи Митрополита Амфилохија који је рекао: “Властодршци нису држава, као што ни он није Црква. Црква је овај народ, свештенство, а држава је Свети Петар Цетињски, Свети Петар Ловћенски Тајновидац, Краљ Никола, и овај народ”. Црква је Гојко Перовићу НАРОД. А НАРОД тражи правду, промјене, демонтажу тоталитарног режима, дисконтинуитет од комунистичког уређења, отварање досијеа УДБЕ, лустрацију, забрану рада ДПС, одговорност за пљачку дрзаве и народа и конфискацију опљачкане имовине и враћање народу. Ја сам посланик који је хапшен због одбране Цркве, заједно са колегама из ДФ“, написао је Медојевић.

Он је истакао да се залаже за одвојеност Цркве од државе и поштовање канона Цркве. „Тако се залажем и за постовања Устава СПЦ и јединство СПЦ. Све до кад Црква не одлучи другачије“, наводи Медојевић.

„У оквиру реформи везаних за демонтажу бившег режима, залажем се за правну, моралну, материјалну и политичку рехабилитацију жртава комунистичког режима међу којима је и бивши Митрополит Јоаникије и 120 побијених свештеника. Залажем се за праведну реституцији имовине коју су комунисти отели Цркви. Залажем се и за отварање досијеа УДБЕ без којег нема моралног ни духовног прочишћења нашег народа. То би било љековито посебно за нашу свету Цркву коју је УДБА годинама држала под мјерама и врбовала неке свештенике. Отварањем досијеа и Црква би се прочистила од оставштине комунистичког режима и могла пуним плућима да шири православље и ради на духовној обнови нашег НАРОДА. Све што ја радим, радим за добро мог народа, а самим тим и моје Цркве. Тако ми Бог, Свети Петар Цетињски и Свети Василије помогли. Јер Црква није Гојко Перовић, него НАРОД“, закључио је Медојевић.

Оставите Коментар