Две деонице будућег ауто-пута који ће повезивати Београд, Бањалуку и Сарајево према пројекту Саобраћајног института ЦИП имаће 63 моста, 13 надвожњака и 22 тунела.

Саобрацајни институт ЦИП израдио је целокупну пројектну документацију за две деонице ауто-пута Београд-Сарајево и то Кузмин-Сремска Рача са мостом преко Саве дужине 18 километара и Пожега-Котроман дужине 61 километар.

Укупно на обе деонице планира се укупно 63 моста збирне дужине 14,5 километара.

Са главним извођачем радова, турском компанијом „Ташјапи“, 8. октобра је договорено да ће ова компанија директно уговорити са ЦИП комплетну пројектну документацију и за делове ауто-пута кроз Босну и Херцеговину.

Фото: srbijadanas.com
Фото: srbijadanas.com
  • Повезивањем две релације Кузмин-Сремска Рача, надаље Бјељина-Брчко-Тузла-Жепче-Сарајево и Пожега-Ужице-Котроман-Рогатица-Пале до Сарајева, чине један прстен који повезује регион Србију – Републику Српску са Босном и Херцеговином – рекао је директор ЦИП Милутин Игњатовић.

На деоници Пожега-Котроман биће изграђено и 22 тунела чија је укупна дужина 12,7 километара а сваки ће има по две цеви – једну за сваки смер вожње, као и 13 надвожњака у збиру дугачких више од 1,5 километара, а пројектована брзина за ову деоницу је 100 километара на сат.

Од Кузмина до Сремске Раче биће и тридесетак малих мостова преко мелирационих канала чија ће укупна дужина бити 500 метара, а дозвољена брзина возила је, према пројекту, до 130 километара на час.

За ту деоницу пројектована је и изградња заједничког савременог граничког прелаза на српској страни са комплетном инфраструктуром.

Градња ауто-пута званично је почела крајем августа на деоници Сремска Рача-Кузмин, а рок за изградњу је две и по године.

Укупна вредност изградње обе деонице на територији Србије је око 1,05 милијарди евра.

Од те цифре је око 220 милиона евра предвиђена вредност изградње деонице Сремска Рача – Кузмин, а око 830 милиона евра иде за деоницу Пожега-Котроман.

Leave a Reply