Овај манастир је надалеко чувен по исцелитељским чудима која су се догодила у њему, али и по томе што се у њему моле и народи који нису православне вере.

Манастир Kуманица многи називају српским Острогом, а честе су полемике око тога да ли он припада Србији или Црној Гори, с обзиром да се налази на самој граници ове две земље.

Ипак, ваљало би пре тих “чуда“, написати нешто мало о његовој историји, која је такође интригантна, јер се заснива на претпоставкама. Тако према једној легенди, српски велможа, који је бежао од Турака, своју имовину, која је била богата, оставио је својим кумовина који су касније саградили манастир Kуманицу.

Друга се везује за Светог Григорија, који је наводно подигао ову светињу крајем 13. и почетком 14. века, а чије мошти почивају у Kуманици. За њега се верује да је био српски просветитељ и архиепископ, али и да је припадао лози Немањића.

Оно што је једино познато јесте да је чувени српски архитекта, Александар Дероко 1926. године направио први нацрт цркве коју је затекао у рушевинама, а након неколико година га је допунио Ђорђе Бошковић, према коме је црква настала између 16. и 17. века.

„Kуманица је веома мали манастир, али се у њему осети потпуни мир. Мир који не може да се опише речима. Неколико пута сам га посетила, и осећај је увек исти“, каже Тања, која је за „Телеграф“ пренела приче о исцељењу, а које јој је испричала монахиња из овог манастира.

Чудима никад краја…Манастир Kуманица требало да буде срушен у време када се градила пруга Београд-Бар. Међутим, због легендарних прича о њему и побуни верника, како православних тако и муслиманских, нису га дирали, па тако данас пруга пролази поред њега.

Оставите Коментар