У операцији је ангажовано 3.500 војника, 85 тенкова и 120 борбених машина.

Погледи целог света уперени су у Сирију, али док Американци повлаче своје војнике одатле, у центар Европе превозе додатни контингент, и то ради припреме за сукоб са “геополитичким противником Русијом”. Циљ маневара јесте да се покаже колико су брзи и ефикасни војници НАТО-а.

Након што су Американци повукли своју војску из Сирине, тај вакуум су попуниле Русије, Сирија и Турска.

Док је цео свет у шоку пратио шта се догађало у тој блискоисточној земљи, војници прве коњичке дивизије америчке војске слетели су у центар Европе. У оквиру операције “Атлантска одлучност” они ће учествовати у вежбама брзог пребацивања војске у Источну Европу у случају рата с “геополитичким противником Русијом”.

Специфичност овогодишњих маневара је у томе што ће се америчка војска први пут у савременој историји искрцати у холандском граду Флисингену, који се налази на 2.000 километара од Москве. Део наоружања је у луку превезен још 11. октобра.

Избор је пао на холандски град, јер су Американци желели да провере географску и бирократску ситуацију у региону. Они желе да покажу да имају најразноврсније путеве за пребацивање војске у Европу.

У операцији је ангажовано 3.500 војника, 85 тенкова и 120 борбених машина. Циљ је да се покаже и колико брзо и ефикасно могу да делују војници НАТО-а. “Они као да говоре: Драги Руси, и не помишљајте да нападате наше европске савезнике. Спремни смо за све”.

Учестале операције америчке војске на територији Европе показују колико се озбиљно у Белој кући односе према “руској претњи”.

Ипак, оружане снаге имају разне проблеме. Закони и правила, као и инфраструктурни проблеми, успоравају процес. Фали све: железничке пруге и асфалтирани путеви, као и мостови који могу да издрже велики терет.

Европљани покушавају да савладају препреке. Северноатлантска алијанса је у немачком граду Улму организовала командни центар за брзо пребацивање војске и технике. Какве ће резултате дати ови напори показаће америчке војне вежбе у Европи, заказане за следећу годину. У њима ће учествовати 37.000 војника из 18 земаља, наводи аутор текста.

Оставите Коментар