Вероватно ни сам Виктор Иго није био свестан да ће управо ова његова реченица променити свест милиона људи, и да је, када ју је записао, изрекао нову мантру модерне психологије.

Али, да ли је у пракси све тако једноставно? Шта заправо представља успех?

Не постоји универзална дефиниција успеха, вероватно из једноставног разлога – успех представља дубоко индивидуалну ствар.

Друштво нам често намеће шаблон успеха који би требало да пратимо. Већина усваја дефиницију успеха коју намећу медији.

Међутим, успех морате дефинисати сами, не ослушкујући потребе и ставове околине. Успех је када се погледате у огледалу и када сами себи дате одговор на то питање.

Kратка прича о милијардеру и привреднику Џону Полу Дежорији само је један од примера да су за успех потребне несаломива воља и мотивација. Према Дежорији, велика разлика између успешних и неуспешних људи је у томе што успешни раде све оно што неуспешни не желе.

„Јачина није физичка снага, већ несаломива воља.“

Џон Пол Дежорија је успешни амерички бизнисмен и прави пример човека који је ни од чега створио огромну пословну империју. Пре него што је основао Патрон текилу и Џон Пол Мичел Системе који су му донели богатство од преко милијарду долара, Дежорија је био члан уличне банде, живео у својим колима и више пута је изгубио посао. Чак је и скупљао празне боце како би издржавао себе и свог трогодишњег сина.

Остварујући своје снове, Дежорија је прешао пут од бескућника до Форбсове листе, где се налази на 595.месту светских милијардера. Од малена се суочавао са беспарицом, али га то није обесхрабрило да постане успешан пословни човек.

Његов мото у послу је: „Обрати пажњу на неколико виталних ствари и игнориши мноштво ситница и тривијалних проблема.“ То се и види у његовом раду – он прати како ради производња, продаја, који су нови производи, кампање, и да ли су његови људи срећни. Све друге ствари за њега су тривијалне. Још је у ранијим интервјуима рекао да су његови челни људи паметнији од њега, и да је то предуслов за обављање посла. Џон Пол Дежорија је данас успешан бизнисмена, али и срећан човек који је успео да се избори и суочи са свим проблемима, не дозвољавајући себи да поклекне и изгуби утакмицу.

Ентузијазам покреће свет!

Ентузијазам је варијабилног карактера и потпуно је природно да се мења с временом. Међутим, покретачка енергија која га ствара је основа успеха, без обзира на то која је ваша дефиниција успеха и шта он за вас лично представља.

За многе се, сложићете се, успех мери материјалним богатство. За родитеље су успех њихова деца, за студенте положени испити. Некоме је успех дефинисан искључиво пословним резултатима, док постоје они који свој успех виде кроз емотивну испуњеност.

Према томе, враћамо се на почетак – успех је индивидуалан. Али заједнички именилац јесте ентузијазам, воља, енергија која нас води ка циљу; самодисциплина која нам даје мотивацију да наставимо да радимо. За успех је потребно уложити мали напор да бисмо добили конкретне резултате свега оног чему тежимо.

„На крају се поставља питање: Шта си учинио од свог живота? Оно што тада пожелиш да си урадио, уради сада.“

На путу ка успеху јако је битно да не занемарите сопствена осећања. Бити успешан у послу, а осећати се нелагодно никако не треба да буде смерница које ћете се држати. Сврха живота јесте да будете радосни и срећни. Само тим емоцијама можете да привучете ствари које заиста желите – али не са еуфоричном, већ суптилном емоцијом среће.

Често само статусни симболи карактеришу успех, но не треба заборавити да је успех и када чинимо нешто добро, тежећи да дођемо до доминантних статусних идеала наших друштава.

Да бисмо разумели суштину навешћу пар једноставних примера успешних људи, које свесно или несвесно не примећујемо увек, бар не као успешне, и то управо из разлога што нису типични представници и (још увек) немају статусне симболе који су општеприхваћени као потврда успеха:

-особа средњих година која губећи свој посао губи и свој идентитет, али има снаге да се одупре и почне све из почетка;

-родитељи коју не одустају јер желе да створе бољу будућност за своју децу;

-младе особе које се упркос високој стопи незапослености боре да пронађу или започну свој посао.

То су модерни хероји који су део сваког друштва. Успех захтева свакодневну борбу. Морате бити спремни и на поразе јер су управо они окосница успеха и на њима се сваки појединац учи и постаје снажнији у својој вољи да успе.

„Новац није најважнија ствар на свету, али је разумно близу кисеонику на листи неопходних ствари.”

Одустати када наиђете на препреку је сувише лако и то вас неће учинити бољим од других. Стопићете се са масом која је разлоге за своје неуспехе пронашла у околини – тражећи оправдање у друштвено-политичким околностима, оптужујући појединце који су успешни.

Неуспех је само ваш. Kада се суочите са тиме, можда ћете моћи да скупите последње атоме снаге и да се издигнете изнад ситуације. Да пронађете начин. Оправдања вас неће учинити више вреднима. Најгоре што можете да учините за себе јесте да не радите ништа и да плачете над сопственом судбином. Успех неће доћи тако што ћете га само сањати. За успех морате да се помучите и радите.

Успешни су сви они људи који нису изгубили сопствени идентитет, који су без обзира на све препреке са којима су се суочавали знали да желе да победе.

Човек може и треба да буде и успешан и срећан. Једно не искључује друго.

„Успех је постићи оно што желите, а срећа је желети оно што сте постигли.“

Ако желимо да развијемо радну дефиницију успеха, неопходно је укључити не само материјалне вредности, вец́ и нематеријалне аспекте успеха, као што су срец́а, сврха, испуњеност, оствареност и још много тога. Успех не зависи ни од материјалних добара нити богатства или просперитета, као што многи верују. Успех је феномен, и због тога је изузетно важно да покушавате да откријете шта успех значи за вас.

Сви ми у неком тренутку наивно верујемо да нас само богатство чини успешнима и срећнима. У почетку заиста тако буде. Али, на дужи период, ефекат такве среће се распрши. Сам новац не даје смисао животу.

Постоји много ствари које нас наизглед ограничавају у потрази за успехом све док не изађемо изван граница традиционалне перцепције успеха. Ако смо у стању да превазиђемо сами себе, да превазиђемо све оно на шта не можемо директно да утичемо и што не можемо да променимо, постаћемо отворени за нове могуц́ности. Будите флексибилни у потрази за успехом, прилагодите концепт успеха вашој специфичној ситуацији.

Људи који су се суочили са најтежим изазовима без одустајања су они који су заиста успешни у животу. Будите храбри, суочите се са опозицијом и превазиђите препреке које вам се нађу на путу. Живот у садашњости и уживање у сваком тренутку свог живота интегрални је аспект успешног живота.

Велики број мотивационих говорника, као и поборника модерне психологије на семинарима или путем медија откривају тајне успеха. Велики је број плаћених едукација где вас предавачи уче шта је успех и како да га постигнете. И њихов утицај апсолутно није занемарљив. Заправо, они попут просветитеља утичу на свест широких народних маса. Kао главну поруку често чујемо: „Верујте у себе, мислите позитивно, и успех неће изостати.” Ово инстант решење за све проблеме даће вам почетничко самопоуздање. Позитивна психологија се бави озбиљним истраживањима, па према томе нема пуно везе са оним што се у последње време масовно пропагира. Ви сте као појединац одговорни за себе. Никакав плаћени курс неће магично променити ваш живот. Добићете основне инструкције, почетну мотивацију, али ви сте режисери свог живота. Страхове претворите у авантуре. Препреке прескочите. Живите. Не плашите се да буде другачији.

„Ево за оне луде. Ексцентрике. Бунтовнике. Проблематичне. За оне који виде ствари другачије. Они не воле правила. И немају поштовања за статус qуо. Можеш их цитирати, противречити им, величати их или омаловажавати. Једино их не можеш игнорисати. Зато што они мењају ствари. Они гурају људску расу напред. И док их неки могу видети као луде, ми видимо геније. Зато што су људи који су довољно луди да мисле да могу мењати свет, они који то заиста и раде.“

Стив Џобс

Ивана Борић

Оставите Коментар