Боро Дракуловић, близак сарадник Слободана Милошевића био је у вили „Мир“ уочи хапшења, док је његов син био у припадницима ЈСО који су се припремали да насилно упадну у резиденцију
Историја је у оних 48 сати, пре 20 година, када је хапшен Слободан Милошевић, бивши председник СРЈ, могла да добије сасвим другачији, вероватно и трагичан ток, да један човек са списка људи који су одређени да преузму резиденцију није видео име свог сина!

Боро Дракуловић, посланик СПС, седео је тог 30. марта 2001. са пиштољем ЦЗ-99 за појасом и гледао у папир који је стигао у вилу Мир. Међу именима припадника ЈСО, који ће, како је писало, преузети објекат, на трећем месту је било име његовог сина.

  • Председниче, имамо проблем. Овде је и моје дете – рекао је Дракуловић.

Дракуловић је месецима пре тог марта, тачније од средине новембра 2000, живео у вили Мир како би пружио подршку, па ако треба и заштиту председнику Милошевићу. Иако је више пута био на ратишту, одакле се вратио као тежак ратни инвалид, није имао дилему – за Милошевића би живот дао. Ако буду пуцали, говорио је, вратићемо ватром. Међутим, судбина је ствари удесила другачије.

  • Добили смо допис на обичном папиру, без заглавља, печата, да све унутрашње обезбеђење Слобино буде замењено. Гледам списак, нико га није гледао детаљно, то је кључно, дошло би до погибије свих нас, број три – мој син. Ја кажем „Шефе (Милошевићу), овде је проблем велики. Ово су припадници ЈСО, мој син ради тамо и ево га на списку – говори он.

Питао ме је шта да радимо, да ли ће син да ми се јави.

  • Председниче, ја сам се заклео да ћу погинути због вас, мислим да се и он заклео да ће то исто урадити – прича Дракуловић.

На сина није пуцао, нити он на њега, као што то сад говори Чедомир Јовановић, лидер ЛДП.

  • Могао бих да пуцам, а да не знам да је он с друге стране, али ја сам то знао. Звао сам сина више пута, није се јављао. То јутро кад је била пуцњава, кад су мало пробили капију, звони ми телефон, видим зове син. Јавим се, а он ми каже: „Тата, хоће мој шеф да разговора с тобом“ – сећа се Дракуловић и додаје да га је Легија питао може ли он да гарантује да ако дође горе, у кућу са његовим сином, да они неће пуцати.

Милошевић је, наводи, одлучио да ипак прво он и Бјелица оду доле код њих, код капије, да виде шта хоће. На питање да ли сада, с ове дистанце, има утисак да је Легија намерно искористио што је то његов син, па је звао баш њега да иде с њим горе, у кућу да неко не би пуцао, Дракуловић каже:

  • Може се то тако рећи, иако нисам тад тако размишљао. Међутим, Легија се понео феноменално. Значи, тад је већ прошла пуцњава, пуцало се у ваздух, није се пуцало на њих, то је било застрашивање. Метак је опалио у стаклена врата, прошао поред стуба – говори он.

Како каже, после је сазнао шта се његов син договорио са колегама.

  • Сазнао да се мој син са својим другарима договорио, пошто им је рекао да се ја нећу предати и нећу оставити Милошевића, да ме ране у раме, да ме не убију, уколико буде дошло до упада у кућу. То је био кључни моменат, сазнањем да сам ја унутра, а син напољу зауставља се акција – говори он.

Легија изгрлио Слобу

Пошто су он и Бјелица дошли до Легије и он им је саопштио да жели да прича с председником, а како се Милошевић сложио, тадашњи вођа ЈСО је пуштен у вилу.

  • Улази Легија унутра, салутира, каже „Председниче, поштујем вас, ја сам уз вас, али ја имам наређење“ Каже њему Милошевић: „Луковићу, за све што си урадио, а ја знам, капа доле, а за оно што си урадио, а ја не знам, одговарај. А ако мислиш да сам ја нешто лоше урадио“, извадио је пиштољ иза појаса, са продуженим шаржером и нуди Легији, „убиј ме одмах, не морам на суд.“
  • Овај је стао збуњен и хоће свој пиштољ да да њему. Ја истог часа вадим аутомат, мислим да ће он да пуца. Легија тада каже Милошевићу да је он његов председник и изгрлише се њих двојица – прича Дракуловић и потврђује да је Легија изнео план да ако дође 5.000 људи пред кућу, он ће обуставити све и рећи да не може у акцију, јер би сав тај народ настрадао. Међутим, неко из централе странке је, како се касније сазнало, враћао аутобусе с људима који су пошли пред резиденцију – рекао је.

Дракуловић је остао у вили Мир до јуна. Милошевић га је, каже, увек поштовао јер каже шта мисли, без увијања, тако су се, додаје, и зближили. Мира Марковић је била на свадби његовог сина, оног који је био у ЈСО, док му је Милошевић, из Хага, а преко овлашћења, био венчани кум на трећем венчању.

Оставите Коментар