„Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић је дио мафијашке хоботнице која се бави тешким криминалним радњама и он је одговоран за смрт великог броја људи. Дио те хоботнице су и Фахрудин Радончић и Насер Кељменди, а ја сам свједок многих ствари и одлучио сам јавно да причам о томе”.

Овим ријечима, Армин Цибра, бивши специјалац МУП-а БиХ и возач и пратилац Фахрудина Радончића, почиње своју исповијест за портал Борба. Тврди да да су Ђукановић и Радончић пословни партнери, прецизније, „мафијаши који се баве тешким криминалом, дрогом и убиствима људи који им се нађу на њиховом путу”.

Цибра је, како каже, присуиствовао многим сусретима између Ђукановића и Радончића, који су се догађали на више локација у Црној Гори, али и у Сарајеву.
Управо је Ђукановић одиграо кључну улогу, како он каже, у ослобађању Насера Кељмендија, из затвора у Приштини, а његову одбрану је и финансијски помагао.

Цибра је од 2006. до 2015. године био патилац и возач Фахрудина Радончића, а иначе је припадник специјалних снага МУП-а Босне и Херцеговине.

Свједочићу пред тужилаштвом о Ђукановићу и Радончићу

„Све што будем рекао, иза свега стојим, а спреман сам и да пред тужилаштвом Црне Горе све испричам. Бивши сам дугогодишњи полицајац којег је држава школовала и учила да мафија никада није побиједила државу и кад је истина и правда у питању не осјећам ни најмању нелагоду и страх да о томе говорим за новине, пред камеру или пред судом. Не можемо бити до краја живота таоци извјесних Ђукановића, Кељмендија, Радончића који би да и поред свега одлучују о нашем животу и смрти, иако су о нечијим животима и одлучили управо они“, почиње разговор Цибра.

Тврди и да су новац зарађен од дроге, који је припадао Радончићу, понекад из Подгорице возили у гепеку блиндираног „аудија А8”.

„Радило се о милионским цифрама, које су биле у буквално платненим врећама и том приликом нисмо никада заустављани на граници на Шћепан пољу или на Илином Брду, захваљујући интервенцији Мила Ђукановића. Сви смо у тим приликама били наоружани, чак и дугим цијевима. Пошто су наши аутомобили били опремљени полицијским ротацијама и сиренама нисмо се ни заустављали на граници са Црном Гором, пролазили смо колону и несметано улазили у вашу земљу или обратно. Такође, имали смо радио станице и прислушкивали смо полицију, прича Цибра.

Каже и да је Радончић био главна карика у шверцу оружја и дроге у БиХ.

„Црногорским нарко картелом руководили су Мило Ђукановић и Веселин Веско Баровић, док је у БиХ за тај посао био задужен Радончић“, наводи наш саговорник.

Састанцима са Радончићем и Ђукановићем, по његовом казивању, присуствовали су Веско Баровић, Горан Сито Ракочевић, а једном приликом и Брано Мићуновић.

Ђукановић помагао у бјекству криминалца Кељмендија

Заједнички пословни партнер Ђукановића и Радончића, како он каже, је и контроверзни Насер Кељменди.

„Када је Радончић био сигуран да ће Кељмендија власти у Босни и Херцеговини ухапсити, дао му је сигнал да побјегне у Подгорицу, гдје га је прихватио и помогао му у скривању управо Ђукановић. Лидер ДПС-а и садашњи предсједник Црне Горе је Кељмендију омогућио и уједно му обезбиједио пребацивање на Косово гдје је касније и лоциран и ухапшен. Дакле на иницијативу Радончића, као и из личног дуга према Кељмендију, лидер ДПС-а Мило Ђукановић је помагао одбрану Кељмендија.

Ђукановић је то радио јер му је Кељменди финансирао кампању, партију али и референдум. Ђукановић је помагао Кељмеднију кад је био у затвору, дијелом преко политичког утицаја и лобирањем, а дијелом и финансијски. За вријеме суђења Кељмендију у Приштини, Радончић је скоро сваки викенд боравио у Подгорици и састајао се са Милом Ђукановићем и Кељмендијевим адвокатом Бесником Беришом“, наводи Цибра.

Радончић и Ђукановић, по његовим ријечима, имали су заједнички посао приликом куповине апартмана у Порто Монтенегру.

Каже да су се састанци са Ђукановићем одржавали у хотелима Хилтон и Подгорица, у мјесту Режевићи, у Даниловграду….Са Радончићем је ишао и у хотел „Авала“, који се налази у старом дијелу Будве, гдје је он љетовао скупа са Ђукановићем и пријатељима.

„Као што је Радончић одлазио у Црну Гору на састанке са Милом Ђукановићем и осталом мафијашко-политичком елитом, исто тако је Ђукановић долазио на састанке у Сарајево. То нијесу биле званичне државне службене посјете, већ су биле у склопу њихових пословних и пријатељских интереса. Приликом тих посјета, Мило Ђукановић би боравио и резиденцији Фахрудина Радончића, која се налазила у насељу Мојмило. Фахрудин Радончић и Мило Ђукановић су приликом једне од посјета Мила Ђукановића Сарајеву вечерали у ресторану ‘Голф клуб’ на Пољинама, а тој вечери је присуствовао и Насер Кељменди“, каже он.

Поред Мила Ђукановића, код Радончића у Сарајево је долазио и тадашњи градоначелник Подгорице Миомир Мугоша.

„Занимљиво је да су Фахрудин Радончић и Мило Ђукановић имали идентичне интересе када је у питању тајкун и милијардер Мирослав Мишковић и његова компанија ‘Делта Холдинг’. Радончић и Ђукановић су паралелно уводили Мирослава Мишковића и његову компанију ‘Делта Холдинг’, како на просторе Босне и Херцеговине тако и на просторе Црне Горе, гдје је, тачније у Подгорици, 2008. године отворен велики Мишковићев ‘Делта Сити центар’“, појашњава он.

Милове везе са Кељмендијем

Није никаква тајна, каже Цибра, да је Мило Ђукановић помагао Насера Кељмендија, а упознао их је Радончић.

„Тим састанцима је присуствовао и адвокат Насера Кељмендија, Бесник Бериша. С обзиром да Радончић финансира одбрану Насера Кељмендија, те из тог разлога са његовим адвокатом Беришом остварује контакте и одржава састанке у присуству Мила Ђукановића, који такође, својим политичким утјецајем и везама помаже Кељмендија, а тиме и Фахрудина Радончића, који је уско везан са њим. Радончићева слобода, односно лишавање слободе, зависило је од пресуде која се донесе за Насера Кељмендија у Приштини, прича Цибра.

„Атлас банка” помагала Радончића

Поред састанака на јахти, Радончић и Ђукановић су се састајали и у ресторану „Прова“, који се налазио у Тивту, близу луке Порто Монтенегро.

„Тим састанцима је присуствовао Горан Ракочевић, као и Душко Кнежевић, власник компаније ‘Атлас Груп’. На једном од састанака у ресторану ‘Прова’, дошло је до потписивања одређеног уговора између Фахрудина Радончића и Душка Кнежевића који је био уједно и власник Атлас банке. Из каснијег разговора између Радончића и Горана Ракочевића, који је био и потпредсједник компаније ‘Атлас Гроуп’, односно Кнежевићев замјеник, тај уговор се тицао кредитирања Фахрудина Радончића од стране Душка Кнежевића“, појашњава Цибра.

Проститутке и Порто Монтенегро

Фахрудин Радончић је, каже његов дугогодишњи пратилац, купио луксузну јахту, којој је дао име „Хаyа“, по његов псу.

„Јахту је усидрио у луку Порто Монтенегро, у Тивту, на вез до јахте Нина, власништво Војина Лазаревића, Радончићевог пословног пријатеља и уједно сарадника и пријатеља тајкуна Мирослава Мишковића. Поред Војина Лазаревића, на Радончићевој јахти у Порто Монтенегру одржавани су састанци са Милом Ђукановићем и Гораном Ракочевићем. На јахти је Радончић, такође, организирао журке на којима смо ми доводили проститутке које су ординирале у луци Порто Монтенегро и чија је тарифа била 2.000 евра за једну ноћ. Мени је лично Радончић давао новац којим сам исплаћивао проститутке“, наводи Цибра.

Извор: Борба