Иако руководство владајуће црногорске Демократске партије социјалиста (ДПС) покушава да увери бираче, а очигледно и само себе, да је ситуација у странци уочи избора који ће бити одржани 30. августа сасвим уобичајена и редовна, то очигледно није случај, већ се проблеми у ДПС са приближавањем избора само гомилају и продубљују, пише Глас јавности.

Редакција Гласа јавности је од поузданих извора блиских врху ове странке сазнала да је на једном од последњих састанака предизборног штаба дошло до жестоке свађе између црногорског премијера и носиоца листе ДПС на предстојећим изборима Душка Марковића и министра одбране Предрага Бошковића, која је претила да прерасте и у отворени физички сукоб.

Повод за овај инцидент, који су присутни функционери ДПС на једвите јаде успели да смире, јесте предлог Бошковића, очигледно љубитеља модерних технологија, превасходно оних НАТО порекла, да се осигура подршка сигурних гласача (са којима, као што смо већ информисали, ДПС у последње време има озбиљне проблеме), и то тако што би на бирачким местима гласали тзв. Wi-Fi оловкама, са уграђеном мини-камером, која би омогућила да у серверу са базом података сигурних гласова ДПС моментално буде евидентирано ко је од убележених сигурних гласача заиста и гласао за ову странку, а ко је свој глас дао опозицији или поништио гласачки листић.

Са друге стране, Марковић је заступао став да је победа ДПС на изборима малтене готова ствар, и да стога нема потребе да се владајућа странка излаже “акробацијама” које предлаже Бошковић и на тај начин озбиљно искомпромитује, пошто оваква злоупотреба изборног процеса сигурно не би прошла незапажено од стране чланова изборних комисија из редова опозиције, а потенцијално би могла да доведе и до поништавања избора. Бошковић је Марковићево излагање пропратио са циничним и подсмешљивим осмехом, да би црногорског премијера потом директно оптужио да је, цитирамо, “кукавица” и “слабић”.

Уколико имамо у виду ову ситуацију, али и све претходно наведене и описане проблеме са којима се ДПС суочава уочи избора, поставља се питање како ће лидер ове странке и вишедеценијски апсолутни господар Црне Горе Мило Ђукановић исконтролисати набујале сујете и анимозитете најистакнутијих страначких функционера, али и на чему се, ако не на поновној изборној крађи енормних размера, темељи оптимизам врха ДПС по питању изборних резултата?

Leave a Reply