САВЕТ за националну безбедност САД и Стејт департмент донели су документ у осам тачака у којем се од приштинске владе захтева да одмах укине наметнуте таксе од сто одсто на производе из Србије или ће у супротном САД Приштини увести санкције.

– Тражимо да таксе одмах буду суспендоване – наводи се у документу – и додаје да ће у супротном бити ускраћена подршка Косовским безбедносним снагама.

Документ је, како је пренела Кљан Косова, у писаном облику достављен приштинској влади, али и другим институцијама, и у њему се наводи да подршка САД за Косово није неограничена:

– Косово, тренутно, са собом носи терет опасности да дијалог доживи неуспех – упозорава се у документу, у којем се изражава дубоко разочарање јер Приштина није предузела ништа што би била позитивна рефлексија на писмо америчког председника Доналда Трампа упућеног Хашиму Тачију.

Насупрот томе, таксе од сто одсто су уведене и на друге производе.

– Успех и постизање споразума се не повезује са улогом Федерике Могерини и ЕУ. Успех споразума је стратешки интерес САД, дакле, неприхватљиво је за нас да се доводи у питање овај стратешки циљ, неодговорним потезима косовских лидера – истиче се у документу.

У тексту се даље упозорава да ће, у случају да споразум доживи неуспех због Косова, терет одговорности и последице сносити само Косово и одговорни појединци за тај неуспех.

САД су упозориле да Приштина својим неодговорним понашањем озбиљно угрожава пријатељство са САД.

Реагујући на ставове из Вашингтона, премијер привремених институција Рамуш Харадинај изјавио је да ће укинути таксе уколико стигну међународне гаранције да ће „финални споразум Београда и Приштине резултирати узајамним признавањем“.