Бела кућа је саопштила да је Трамп наредио ваздушни напад у ком је у раним јутарњим часовима у Багдаду убијен високорангирани ирански генерал Kасем Сулејмани.

Сулејмани, који је водио иранске војне операције у Ираку и Сирији, погинуо је док су га локални савезници возили са аеродрома у Багдаду.

У нападу је убијен и блиски Сулејманијев сарадник и заменик шефа ПМУ-а, Абу Махди ал-Мухандес.

„Генерал Сулејмани је активно развијао планове за напад на америчке дипломате и припаднике служби у Ираку и широм региона. Овај удар имао је за циљ да одврати иранске планове напада. Сједињене Америчке Државе наставиће да предузимају све неопходне мере како би заштитиле наш народ и наше интересе, где год да се налазе широм света“, наводи се у саопштењу Пентагона.

Неколико минута пре саопштења званичних институција САД, Трамп је на свом Твитер налогу објавио слику америчке заставе – без коментара.

Бела кућа се касније огласила наводећи да је ваздушни удар „одлучујућа одбрамбена акција“ која је спроводена „по налогу председника“.

Иран је потврдио Сулејманијеву смрт, нагласивши да ће САД бити одговорне за последице и да је очекује „рушилачка освета“.

„Амерички акт међународног тероризма, циљање и атентат на генерала Сулејманија, репрезента најефикасније силе која се бори против Даеша (ИСИС), Ал Нусре, Ал Kаиде и других, изузетно је опасна и безумна ескалација. САД сносе одговорност за све последице свог авантуризма“, навео је ирански министар спољних послова Мухамед Џавад Зариф на Твитеру.

Сулејмани је био заповедник елитног спољног крила Иранског исламског револуционарног корпуса (ИРГЦ), ког је Трампова администрација у априлу прошле године означила као терористичку организацију.

Гардијан наводи да је за многе Сулејмани био друга најмоћнија особа у Ирану, иза врховног вође, а вероватно и председника те земље Хасана Роханија.

Leave a Reply