Војска Југославије, на граници са Македонијом, заробила је три америчка војника 31. марта 1999. године, само недељу дана након што је отпочело бомбардовање.
Тројица ухапшених војника били су су Ендру Рамирез, Kристофер Стоун и Стивен Гонзалес. Сва тројица су припадала извиђачкој чети америчке дивизије чија је база у Немачкој.

Kао сведочанство овог догађаја, у Спомен соби 4. бригаде Kопнене војске, чува се део опреме заробљених војника.

У Спомен соби Четврте бригаде у Врању чувају се занимљиви експонати из седам ратова, али оно што посебно привлачи пажњу су они из периода бомбардовања СРЈ 1999. године.

Предмети који су овде изложени потичу од друге половине 19. века и ослобођења од Турака, пратећи историју Србије у 20. веку, све до НАТО агресије и сукоба у Kопненој зони безбедности.

Поручник Лука Шћепановић прича о експонатима из периода бомбардовања 1999. године.

  • Ово је шлем наредника Стивена Гонзалеса, америчког војника, који је са још двојицом америчких војника заробљен надомак села Славујевац код Прешева.

Тројица америчких војника су тада возилом типа “Хамер” ушли су на територију Савезне Републике Југославије, одмах били су уочени, а потом и заробљени од стране наших војника – прича поручник Шћепановић.

Занимљиво је да су амерички војници ушли у Савезну Републику Југославију под ознакама Уједињених Нација, а нису имали мандант Уједињених Нација, већ су били у снагама НАТО који је извршио агресију на Савезну Републику Југославију.

“Хамер” и комплетна заплењена опрема данас се налазе у Војном музеју у Београду.

После заробљавања, маринци супуштени на слободу и вратили су се у САД.

Leave a Reply