Пре више од 20 година британска влада добила је досије са наводним „нелегалним активностима“ тајне службе МИ6 који је предао Џон Вадам, адвокат бившег агента Ричарда Томлинсона.

Између осталог, у досијеу се помиње и сензационални план атентата на тадашњег председника Србије Слободана Милошевића. Један од начина за извршење убиства била је и дезоријентација возача српског моћника у тунелу у Женеви стробоскопским светлом.

У својим наводима, Томлинсон је изјавио да је сасвим случајно наишао на план за убиство Милошевића док је радио као тајни агент током врхунца рата у Босни 1992-1993. 

– Док сам разговарао са колегом, он је извукао документ из досијеа на столу, бацио га ка мени и предложио ми да га прочитам – пренео је Индипендент Томлинсонове речи у чланку из 1998. године.

На његово опште изнанађење, рекао је бивши агент, био је то предлог да се убије председник Србије Слободан Милошевић.

– Био је дуг отприлике две стране, и имао је жуту картицу закачену што је означавало да је у питању поуздан документ, а не нацрт предлога. Носио је име „Потреба да се изврши атентат на председника Милошевића“ – изјавио је Томлинсон.

Предложена три плана за ликвидацију су била:

-Обучити паравојну опозициону групу да га убије у Србији

-Послати британски САС да се инфилтрира у Србију и елиминише га бомбом или снајпером

-Убити га у исценираном судару аутомобила, по могућству током једне од његових посета женеви

МИ6 ликвидирао принцезу Дајану?

Томлинсон је такође сугерисао да је принцезу Дајану МИ6 убио у исценираном удесу у париском тунелу 1997. Та тврдња је, међутим, одбачена током истраге о њеној смрти 2007. године. МИ6 је признао да су овакви планови били израђени у вези са другим источноевропским званичником, али да је менаџмент убрзо одбацио предлог.

Томлинсон је у затвору 1997. провео шест месеци због откривања тајни, а након изласка је напустио земљу и 2001. у Москви објавио књигу Тхе Биг Бреацх о разноразним активностима тајне службе.

МИ6 му је 2009. дозволио да се врати у Британију и ослободи га оптужби.

Оставите Коментар