ТУРСКА је понудила Украјини да јој пошаље војне инструкторе.

Претходних дана Украјину је посетила делегација копнене војске Турске и на састанку са домаћинима је предложила да пошаље своје официре који би обучавали украјински војни кадар.

Војни аташе Турске у Кијеву Џенгиз Чевик је на заједничком брифингу потврдио заинтересованост Украјине за такву врсту сарадње. У украјинском генералштабу су казали да је већ раније било договорено да се одрже заједничке вежбе турских и украјинских јединица на војним полигонима.

Интересантно је да у Украјини већ раде војни инструктори из девет земаља који вежбају украјинске официре и подофицире. То је потврђено у украјинском генералштабу. Страни инструктори су почели да долазе 2015. године. Највише је војних инструктора из САД, Велике Британије, Канаде и Литваније. У Кијеву кажу да су им амерички инструктори обучили осам бригада са више од 9.000 војника.

У последњих пет година британски инструктори су обучили више од 22.000 украјинских војника и официра, а Канађани више од 15.000. Литванци обучавају Украјинце за специјалне операције и снајперисте.

Долазак турских инструктора тим више привлачи пажњу што су се за време боравка председника Владимира Зеленског у Анкари договорили са домаћином Реџепом Тајипом Ердоганом о ширењу војне сарадње и куповини и продаји оружја и војне технике. Осим беспилотних летелица, Турска ће, између осталог, градити за Украјину и војне бродове. С друге стране, украјински „Мотор сич“ ће производити и продавати Турској авионске и хеликоптерске моторе.

Мада у Анкари кажу да је купопродаја оружја обичан бизнис и да то не би смело да оптерећује односе Турске са Русијом, у Москви не скривају незадовољство. Руси су свесни да ће украјинска армија то оружје, кад буде прилика, да употребе против грађана у Донбасу.

Осим тога, у Москви знају да Турска подржава Кримске Татаре и то онај део који је сепаратистички расположен и хтео би да то полуострво одвоји од Русије. Ко прати активност Турске на постсовјетском пространству лако може да примети да је Анкара све активнија тамо где има муслимана.

МАРШ У ШТИКЛАМА

МИНИСТАРСТВО одбране Украјине је на мети жестоких критика пошто су на „Фејсбуку“ објавили фотографије кадеткиња које марширају у високим штиклама, у склопу припрема за војну параду поводом Дана независности.

Фото АП

Политичарке опозиционих партија су министру одбране Андрију Тарану поклониле ципеле са штиклом, а по један пар су послале и председнику земље и врховном војном команданту Владимиру Зеленском.

КУПУЈУ 14 МОТОРА

ТУРСКИ тешки хеликоптер АТАК-2 летеће на украјинским моторима. Крајем јуна потписан је договор са украјинским „Мотор сичом“ о куповини 14 мотора. У Анкари су заинтересовани да од те украјинске компаније купују моторе и за друге летелице.

Оставите Коментар