Руске ваздушне снаге нису користиле свој авион Су-35 за пресретање било каквих ратних авиона на северозападу Сирије.

Један војни стручњак је објаснио да Руси нису имали разлога да Су-35 користе током ратних дејстава сиријске војске и џихадиста, који су имали подршку Турске.

“Русија није употребила своје борбене авионе Су-35 да пресретну турске авионе, јер турски авиони нису улазили дубоко у сиријски ваздушни простор. Они су се у сиријском ваздушном простору задржавали врло кратко”, рекао је овај војни стручњак и наставио:

“Било је кршења сиријској ваздушног простора од стране турских авиона Ф-16. Међутим, они су ушли само неколико километара у ваздушни простор Сирије, испалили пројектиле и онда се вратили у Турску. За то време, руски авиони нису могли ни да полете, а не би смели ни да крену у потеру са турским авионима, јер би се то сматрало инвазијом на турски ваздушни простор. Руски авиони су подизани да би заштитили сиријску границу и турску војску”.

Он је истакао да су сиријска и руска ПВО заједничким деловањем оборили најмање 40 турских беспилотних летелица.

“Анкара је објавила лажне информације да је САА током рата у Идлибу доживела тешке губитке. Са друге стране, најмање 200 турских војника је погинуло или рањено у Сирији. Ово доказује да је Сирија издржала напад једне од највећих чланица НАТО-а”, рекао је овај војни извор.

Оставите Коментар