На основу одлуке о увођењу ванредног стања на целој територији Србије које је прогласио председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић, донета је одлука и издато је наређење о ангажовању припадника Војске Србије на пружању подршке цивилним властима у спречавању ширења вирусне инфекције KОВИД-19.
Свако из својих надлежности, ово наређење издали су министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић.

Припадници Војске Србије биће ангажовани на обезбеђењу и контроли јавних објеката на територији Републике Србије, затим обезбеђењу болница где се врши контрола потенцијално заражених вирусом корона и лечење оболелих, као и на граничним прелазима у циљу пружања помоћи надлежним државним органима на контроли преласка границе.

Припадници Војске Србије биће ангажовани и на оним локацијама где се процени да има повећаног кретања људи током одвијања редовних активности на тим местима, као што су аутобуске и железничке станице, аеродроми, поште и слични објекти.

Приликом извршења свих задатака Војска Србије предузима све мере заштите од вирусне инфекције KОВИД-19 у складу са препорукама надлежних служби.

Војска Србије спремна је за извршење свих задатака које добије у циљу заштите државе и грађана у условима уведеног ванредног стања у Републици Србији.

Генерални секретар председника Србије Никола Селаковић изјавио је вечерас да ће војска и полиција да чувају најважније јавне објекте и здравствене објекете намењене најугроженијим пацијентима, а војска ће бити и на граничним прелазима.

– Један од кључних задатака пред полицијом јесте контрола и надзор спровођења мера које треба да спрече ширење вируса, а то су мере карантина и самоизолације – рекао је Селаковић за РТС.

Он је додао да ће начин функционисања државе у ванредном стању бити подробно дефинисани уредбом коју ће донети влада Србије.

– На основу те уредбе нека права ограничавају се грађанима у односу на редовно стање. Та права која се ограничавају, ограничавају се посебним наредбама које доноси министарство унутрашњих послова, односно министарство здравља – прецизирао је Селаковић.

Тада се, како је рекао, примењују посебне одредбе Kривичног законика који постоје за овакве ситуације.

Подсетио је да је влада упутила препоруку или апел најстаријим становницима да остану у својим кућама.

– Наредна два-три дана ћемо будно пратит примену апела и ако се она не буде поштовала, мораће да се донесе посебна наредба којом ће бити дефинисана забрана напуштања станова, кућа и окућница – рекао је Селаковић.

Према његовим речима, цела битка се води за животе најстаријих и њих треба највише да заштитимо.

– Посебне мере се односе на лица која су у самоизолацији. Kршење самоизолације над којим ће надзор спроводити полиција и органи локалних самоуправа ће такође бити санкицонисано кривичном одговорношћу – рекао је Селаковић.

1 KОМЕНТАР

Оставите Коментар