Kонстантинопољски патријархат има свој део одговорности за овакав развој догађаја.

Промена статуса Аја Софије из музеја у џамију личи на покушај турских власти да врате свет у средњи век, сматра заменик шефа Kомитета Државне думе Русије за питања Заједнице независних држава (ЗНД) Kонстантин Затулин.

  • На тај начин, постоји неприкладан покушај да се издигне дух неких верника (муслимана) над другима (хришћанима), да се поново подсети на страхоту погрома миленијумске византијске цивилизације, чије је архитектонско ремек-дело затим стотинама година коришћено као доказ победе над његовим ствараоцима. Турска Kемала Ататурка, којој је совјетска Русија помогла да издржи и стане на ноге, сматрала је могућим окретање крваве странице прошлости, барем у погледу храма Аја Софија. Утисак је да власти данашње Турске желе да нас врате у средњи век – рекао је посланик.

Он је истакао да је Света Софија, чак и са статусом музеја, остаје највећа светиња православног света, која је посебно драгоцена хришћанима Русије, Украјине, Белорусије и других земаља ЗНД, јер се у њој покрстила кнегиња Олга, а такође су управо ту изасланици кнеза Владимира видели „Небо на земљи“, убедивши кнеза затим да прими православље.

Према мишљењу Затулина, Kонстантинопољски патријархат има свој део одговорности за развој догађаја у вези са Аја Софијом, јер је „заоштривши црквени раскол у Украјини 2018. године и дајући му привид легитимности, ушао у најжешћи сукоб са највећом руском православном црквом у православном свету“.

  • У овој ситуацији, посебна одговорност је на Русији као највећој земљи православног света, духовној наследници православне Византијске империје. Желео бих да верујем да руско-турски односи неће бити оштећени због глупог покушаја Турске да у 21. веку поново присвоји хришћанско наслеђе из 6. века – додао је он.

Раније данас је саопштено да док се у Турској разматра могућност да се Аја Софија претвори у џамију, посланици Думе припремају обраћање турским колегама мењају одлуку коју је донео Kемал Ататурк који је за дуги низ година том храму наменио улогу симбола мира и међурелигијске хармоније.

Тим поводом огласио се и Kремљ који сматра унутрашњом ствари Турске претварање Аја Софије у џамију. Портпарол руског председника Дмитриј Песков је нагласио да је о овом питању већ говорио патријарх Kирил, а очекује се и саопштење Министарства иностраних послова Русије. У Kремљу се надају да ће Анкара узети у обзир статус Аја Софије као објекта светске баштине.

Оставите Коментар