У економској престоници Еквадора, граду Гвајакилу, власт је само из кућа покупила 771 тело и још 631 из болница у којима су мртвачнице преплављене, каже описујући апокалипсу у којој живи Еквадор, Хорхе Ватед, шеф полицијске и војне екипе које се боре против хаоса насталог услед вируса.

Ватед је изјавио је да се ради о преминулима у последњих неколико недеља, за које није званично потврђено да су били жртве ковида 19. Здравствени и погребни системи у овом граду у потпуном су колапсу од почетка пандемије.

Власти су за сада успеле да сахране само 600 тела и сада се суочавају са тужбама рођака преминулих. Неки од оних који су изгубили своје најближе нису могли да подигну тела, некима су сандуци изручивани на улици испред куће, а многи подаци о умрлима су изгубљени и сада је питање да ли ће тела икада бити нађена. Више од шестсто сахрана у недељу обављено је без пратње и подаци о умрлима и месту сахрањивања могу се наћи на интернет порталу градских власти.

Житељи из околине гробља Пасквалес поделили су видео-снимке хладњача који у пратњи полиције улазе на парцеле.

На снимку се чују узнемирени грађани, који се жале на отужни мирис из камиона и на чињеницу да из њега тече крв.

Градоначелница Синтија Витери, која се већ изборила с болешћу, наредила је да се ови камиони искористе за чување преминулих.

Испред болница учестале су сцене туча са чуварима јер људи траже да преузму тела. Џими Лопез, који већ пет дана спава испред болнице говори: „Дошао сам са свим потребним папирима да с гробља преузмем тело моје таште. Ево већ пет дана чекам с температуром и још не могу да је нађу“.

Последњих неколико недеља призори из Еквадора личе на апокалипсу. С обзиром да нема могућности да се произведе довољно сандука или нађе довољно гробних места, људе сахрањују у картонским кутијама или остављају у врећама да леже недељама. Грађани по друштвеним мрежама шире снимке напуштених тела насред улица и запомагања оних који нису могли да сахране своје најближе.

„Мисле да чине добро дело зато што донирају ове кутије, али оне су бескорисне, зато што се цепају и отварају! Када се тела наших рођака у њима предуго чувају, овлаже се и отворе. А ако их будемо превозили по киши, шта ћемо онда?“, пита се један од грађана.

У Еквадору је први случај короне откривен 29. фебруара и од тада су, по званичним информацијама, од последица вируса преминуле 333 особе. Ипак, с обзиром да је здравствени систем потпуно отказао, сматра се да су ове бројке потпуно нетачне и да се заправо ради о неколико хиљада жртава. Власти указују на то да се аутопсија на умрлима није вршила, а Хорхе Ватед је пре две недеље изјавио да ће број умрлих убрзо достићи 2,5 – 3,5 хиљаде само у тој провинцији.

Гвајакил је жариште епидемије у земљи и према званичним подацима, 70 посто заражених се налази управо ту. С обзиром да је то и лучки град, они грађани који нису у могућности да сахране своје ближње, возе их чамцима и бацају у море.

Јелена Милинчић

Оставите Коментар