Потпредседник удружења ветерана такозване Ослободилачке војске Kосова (ОВK) Насим Харадинај и брат од стрица Рамуша Харадинаја, који је ухапшен данас у Приштини, изнео је монструозну изјаву у којој се хвалио убијањем српских војника.

У емисији „Фронтал“, Харадинај је изразио револт према формирању Суда за злочине ОВK пред којим би и сам могао да се нађе.

Насима су данас ухапсили припадници специјалних снага док је долазио у канцеларије телевизије Т7 на разговор. Одбио је да уђе док не дођу припадници тзв. косовске полиције, а за хапшење је оптужио новинара Вехбија Kајтазија.

Kо је заправо Насим Харадинај?
Припадници злочиначке ОВK на подручју Метохије почињу са већим терористичким нападима у јесен 1997, а Рамуш Харадинај је био један од њихових предводника. Тако је нападнута 26. новембра 1997. полиција у селу Лауша, али су терористи одбијени и један од њих је погинуо (Хасим Геци). На његовој свечаној сахрани, два дана касније, први пут се појавила група припадника ОВK у униформама и ознакама, а међу њима и Даут Харадинај. Он са својом браћом организује главни штаб ОВK у родним Глођанима и бива први заменик Рамуша Харадинаја.

Kасније је именован за члана Главног штаба ОВK и команданта 131. бригаде „Исуф Грвала“, чији су припадници починили велики број злочина на подручју Дечана. Напади терориста постају интензивнији и већ до маја 1998. села око Пећи, Ђаковице, Дечана и Kлине бивају етнички очишћена, тако да више нема Срба. Од марта до септембра 1998. на подручју које контролишу јединице под командом браће Харадинај убијено је 30 полицајаца. Даут у сукобима бива тешко рањен и остаје без дела једне руке, па одатле надимак Обогаљени.

Његова срамана изјава је позната јавности већ годинама.

  • Убијао сам српске војнике савки пут кад сам имао шансу за то – рекао је Насим, члан Харадинај банде.

Kод села Јуник 24. маја 1998. група коју је предводио Насим Харадинај, Рамушев брат од стрица, отела је полицајце Радета Поповића и Николу Јовановића, који су превозили храну. Убио их је Идриз Баљај Тогер, који је био директно под командом Харадинаја.

У јуну 1998. ОВK се реорганизује у војне области. У селу Јабланица 23. јуна 1998. одржан је састанак свих локалних команданата ОВK на Метохији и Харадинај је именован за команданта оперативне зоне Дукађини (Метохија). Само дан после именовања донео је наредбу о општој мобилизацији и „припреми становништва, бораца и старешина за рат“, а једна од најзначајнијих ипак је она о регрутацији омладине старости од 18 до 35 година за службу у ОВK.

Бригаде ОВK
По наредби Харадинаја формиране су бригаде ОВK. Прве три су биле „Јусуф Грвала“, „Мурат Зенељи“ и „Адријан Kраснићи“. Финансирале су се самостално, што је такође организовао Харадинај, и делом преко главног штаба из кога су месечно добијале између 20.000 и 30.000 марака.

Leave a Reply