Ни температура испод нуле ни ледена вода језера Газиводе нису спречили више десетина младића из читавог Космета да запливају за Богојављенски крст.

Такмичари, међу којима је била и једна девојка, пливали су у дужини од 33 метара који симболизују број година живота Исуса Христа. Двадесет трогодишњи Никола Милутиновић из Лепосавића први пут је учествовао на овом традиционалном такмичењу и допливао до Часног крста.

  • Осећај док пливате за крст часни, који је смисао и суштина живота је феноменалан.Зато позивам све младе из свих крајева Космета да наставимо ову традицију у што већем броју-рекао је после проглашења победника Никола, док је овај догађај на језеру Газиводе обележила и верибда.

Милица Ђурић из Косовске Митровице која већ шести пут учествује у овом пливању, а која је крст освојила 2017 године, сада четири године касније “освојила” је и веренички престен који јој је после пливања уз просидбу уручио њен изабраник Марко Николић.Овај романтични моменат пратили су и Маркови пријатељи док је на огради моста стојао транспарент са натписом “Удај се за мене”.

Традиционално пливање за крс Часни организује се уз благослов епархије рашко-призренске и владике Теодосија као и подршку Канцеларије за Косово и Метохију.

Ове године подршку пливачима пружио је и помоћник директора Канцеларије за КиМ Душан Јововић док је пливаче благословио прота Милија из Косовске Митровице.

Д. Зечевић

Оставите Коментар