Председник Чешке Милош Земан изјавио је данас током посете Србији да не искључује да би „тешко, али ипак једног дана“, Чешка могла да опозове признање независности Kосова, јер, како је казао у разговору за Парламентњи лист, „ратни злочинци не би требало да предводе било коју земљу у Европи“.

– Ценим изјаву министра одбране Метнара да је признање Kосова била дипломатска грешка. Делим то мишљење и не искључујем, ако буде више земаља које ће повући признање Kосова, да би Чешка Република могла да буде међу њима. Успут, последње саопштење Хашког трибунала о Kосову када је поднео оставку председник косовске владе у извесној мери томе иде на руку – казао је председник Земан за тај алтернативни проруски чешки портал.

 

Земан је казао да је погледао којих је то 15 земаља повукло признање Kосова и видео да су то некаква острва у Микронезији, дакле ништа релевантно, а у Чешкој повлачење признања отежава то што Чешка нема никакву већу националну или етничку мањину и да би било тешко да се издејствује повлачење признања.

– Не заборавите да је Kосово одбила да призна Шпанија са каталонском мањином. Kипар из сличних разлога. Словачка са мађарском мањином. Биће то тешко да се издејствује. Али, понављам, не искључујем да ће једном до тога доћи. Ипак, ратни злочинци не би требало да воде било коју земљу у Европи – рекао је.

Поручио је да је његова посета Београду од 10. до 12. септембра пре свега привредног карактера али да ће са српским званичницима разговарати и о Kосову.

– Наравно да подржавамо да се Западни Балкан постепено приближава Европској унији. Ја увек додајем, с изузетком Kосова. Тако да ће Kосово бити једна од тема о којој ћемо у Србији разговарати – рекао је Земан.

У његовој пратњи је и један од лидера социјалдемократске странке, шеф међупарламентарне групе Чешка-Србија, један од организатора редовних мањих протеста против независности Kосова у Прагу и тога што је Чешка ту независност признала, иако и претходни председник Вацлав Kлаус и сада Милош Земан одбијају да се у Приштини именује амбасадор, тако да дипломатско представништво функционише на нивоу отправника послова, без наде да се односи у догледно време дигну на виши ниво.

 

Иако медији у Чешкој примећују појачану активности српских власти и дипломатску офанзиву да земље које су признале Kосово то признање повуку, у Чешкој се ни не води никаква расправа нити се чују гласови о томе да би чешка влада могла макар да разматра повлачење признања Kосова.

Земан је први чешки високи званичник који то помиње, међутим, спољну политику Чешке креира влада док шеф државе има чисто церемонијалну улогу.

Оставите Коментар