Удружење породица киднапованих и убијених на КиМ данас је поводом најава да ће САНУ отворити расправу о градњи гондоле запитало академике зашто Одељење историјских наука никада није повео расправу о косметским жртавама.

„Академиче Бећковићу зашто је САНУ послушник ДС-а и бившег досовског режима, а гондола приоритетно питање“, наводи удружење у отвореном писму.

Како наводе, из најаве да ће САНУ повести ширу полемику о изградњи гондоле на Калемегдану, уз критику да власт има игнорантски однос према мишљењу струке, Удружење закључује да Академија има „игнорантски став према жртвама и њиховим породицама“.

Додају да САНУ 21 годину није имала времена или није хтела да поведе расправу о косметским жртвама, што оцењују као питање од историјског значаја и за Србију и за народ Србије.

Подсећају да је САНУ упозната са тим да је ДС и тадашњи режим из српских затвора ослободио албанске терористе и злочинце УЧК, без интересовања да се киднаповани и илегално затворени Срби ослободе и врате својим породицама.

„Да су људски животи гондола, можда би имали ту привилегију да се САНУ огласи“, истиче се у саопштењу Удружења.

Напомињу да су са актуелном влашћу жртве „угледале светлост дана“, односно да се о њима јавно говори, њихова судбина се износи јавности.

Поручили су академицима да пре гондоле поведу расправу о људским животима, жртвама, о томе како ће о питању жртава историја писати, а да о гондоли расправљају за 21 годину.

Академик Матија Бећковић је раније данас рекао да би на нивоу целе САНУ ускоро могла да се поведе шира полемика о изградњи гондоле на Калемегдану, јер има академика и струцњака који се противе том пројекту.

Оставите Коментар