Техеран ће се осветити убиство за убиство Касема Сулејманија тако што ће протерати Америку из региона, рекао је Сулејманијев наследник након што је други командант Националне гарде запретио да су на десетине америчких мета у њиховом домашају.

  • Обећавамо да ћемо наставити истим путем као мученик Сулејмани са истом снагом, и једина сатисфакција ће нам бити да збришемо Америку из региона – рекао је у понедељак Есмаил Кани у интервјуу за локалне медије током сахране генерала у Техерану.

Кани је 3. јануара именован за новог вођу Кудс јединице, тајне службе састављену од елитних припадника Исламске Револуционарне гарде.

Његове претње стигле су само дан након што је генерал Голамали Абухазмех, који је на челу Револуционарне гарде у Керманској области, рекао да су 35 америчких мета у региону заједно са онима из Израела одавно идентификоване и које су им у домашају.

Из Вашингтона је узвраћено истом претњом, речима секретара Мајка Помпеа да су спремни да нападну пуном снагом таргетирајући иранске вође ако се било шта америчко нађе у опасности.

И док се рат речима заоштрава, Пентагон је послао додатних 3 000 војника у региону. У међувремену, ирачка влада је изгласала резолуцију којом се позива на протеривање иностраних трупа из своје земље.

Командант Кудс јединице, Касем Сулејмани, убијен је нападом америког дрона поред багдадског међународног аеродрома.

Његов аутомобил је погођен након што су га савезници ирачке Популарне Мобилне јединице повезли са аеродрома.

Након дана жаљења биће сахрањен у свом родном граду, Керману, у уторак.

Leave a Reply