Командант Копнене војске Оружаних снага Украјине, генерал Александар Сирски, одговорио је на питање новинара BBC зашто украјинска војска води активну офанзиву у околини Бахмута, ако град, према речима кијевских власти које су га предале, није битан.

Сирски се није сложио са овом формулацијом питања.

Он сматра да је, пре свега, град од стратешког значаја као саобраћајно чвориште.

„Постоји пут од Дебаљцева, пут од Северска, пут од Горловке, пут од Константиновке и пут од Славјанска кроз Бахмут. То јест, то је центар где се сви ови путеви спајају. Користећи развијену мрежу путева, руске трупе могу напредовати у најмање три од ових оперативних правца. Поред тога, генерално, подручје око Бакхмута је концентрација различитих врста доминантних кора које вам омогућавају да контролишете већину подручја около, на периферији Бакхмута. Ово повећава њгову улогу одскочне даске за накнадне офанзивне акције“, објашњава Сирски.

Друго, према Сирском, руска одбрана у Бахмуту је изграђена тако да Украјина може да почне да напада са бока.

„Буквално три километра иза Бахмута, почиње следећи град Часов Јар. И овде нам је веома важно да зауставимо непријатеља у Бахмуту, који се налази у тамошњој низији. Јер генерално, локација руских трупа у овом тренутку личи на такав лук, који је концентрисан у Бахмуту. И они су у таквом полукругу. Па, једноставно је немогуће то не искористити“, рекао је командант Копнене војске Украјине.

(Правда)

Оставите Коментар