Украјински министар спољних послова Дмитро Кулеба оптужио је у уторак Немачку да игнорише позиве Кијева да пошаље тенкове Леопард и борбена возила пешадије Мардер, истичући да Берлин користи само „апстрактне страхове и изговоре“ као изговор.

Кулеба је ово рекао након што је украјински председник Володимир Зеленски још једном позвао Запад да убрза испоруку наоружања његовој земљи, која последњих дана бележи војне успехе на североистоку земље.

„Из Немачке стижу разочаравајући сигнали, а Украјини су одмах потребни леопарди и мардери – да би ослободили људе и спасили их од геноцида“, написао је шеф украјинске дипломатије на Твитеру.

„Ни један рационалан аргумент зашто се то оружје не може послати, само апстрактни страхови и изговори. Зашто се Берлин плаши онога чега се Кијев не плаши?“, додао је Кулеба у необично отвореном стилу за себе.

Ројтерс пише да је Немачка послала самоходне хаубице у Украјину и да Зеленски и Кулеба сматрају да то није довољно.

На сајту немачке владе редовно се ажурира дуга листа наоружања које шаље Немачка, међу којима су 24 противавионска ГЕПАРД-а, 54 оклопна транспортера М113, 3 хиљаде противтенковских Панцерфауст 3, 500 система Стингер, 2,7 хиљада против – авион СТРЕЛ, 21,8 милиона комада муниције за ватрено оружје, 10 хиљада пројектила 155 мм.

Кулеба често критикује Немачку што споро шаље оружје, сугеришући да је то због страха Берлина од антагонизације руског председника Владимира Путина.

„Шест месеци се савезници свађају ко ће продати тенкове Украјини. Нема их већ шест месеци јер нема ‘политичког решења’. Русија наставља свој терор, људи гину, време се губи. Немачко, чекамо ваш знак“, написао је он на Твитеру у уторак.

У разговорима са Кулебом током викенда, немачка министарка спољних послова Аналена Бербок обећала је даљу војну помоћ Украјини и није искључила слање тенкова, додајући да ће „наредне недеље и месеци бити пресудни” за ратом разорену земљу.

Оставите Коментар