НЕМАЧКА је неочекивано ублажила свој однос према Русији и кренула против савезника у Европској унији, а све због расправе о идеји горње цене руског гаса, пише Правда.

Европска комисија је пре извесног времена подржала тачку гледишта низа држава ЕУ и предложила увођење горње границе цене руског гаса.

Подсетимо, још у пролеће су италијанске власти дошле на такву идеју.

Претпостављало се да би таква мера могла да помогне у борби против наглог поскупљења горива.

Као одговор, руске власти су одлучиле да неће испоручивати гас земљама које намећу нетржишна ограничења.

Међутим, идеја коју је предложила Европска комисија није наишла на подршку водеће државе Европске уније – Немачке.

Немачка, која је имала оштар став, одједном је омекшала. Предлог Европске комисије није прихваћен због неслагања унутар ЕУ. То значи да је Немачка, која је планирала да у децембру престане да купује руски природни гас, коначно попустила и помирила се са реалношћу, пишу медији, а преноси Правда.

Немачко руководство је било пред избором: или да подржи горњу границу цена и коначно прекине трговину између ЕУ и Русије, или да узме у обзир став Москве.

– Немачка је променила свој став, на време послала пријатељски сигнал Путину и сада очекује реципроцитет од Русије. Ако Немачка привреда пати, цела еврозона ће патити – наводи Правда.

Подсетимо, тема ограничавања цена руског гаса била је разматрана на састанку министара енергетике ЕУ 9. септембра. Међутим, одлука није донета.

Већина држава је одбила да подржи ограничење цена руског гаса.

У Европској унији све више добија на популарности идеја о ограничавању цена за сав гас који се испоручује у земље заједнице.

Није јасно, међутим, како ће добављачи реаговати на ово.

Оставите Коментар