Након дуге болести у Холандији је преминула Јени Лигтенберг, апотекарка из некадашње војне болнице “Коран” на Палама, која је Одбрамбено-отаџбински рат провела у Републици Српској као добровољац, саопштено је из Борачке организације Пале.

Из Борачке организације Пале истакли су да ће Јени остати у њиховим и срцима свих бораца Војске Републике Српске.

– Уместо да своју пензију, коју је стекла јула 1993. године, полако троши и мирно живи у Херхуговарду, Јени је свој новац трошила на лечење српских рањеника – изјавио је др Драган Калинић, министар здравља Републике Српске у време када је Лигтенбергова била на Палама.

– Све што је радила било је хумано, лишено било каквог политикантства. А њен ратни дневник, објављен на више од 400 страна, драгоцено је и објективно сведочење једне Холанђанке која се сама уверила у оно шта се стварно дешавало у БиХ. Била је задивљена херојством, хуманошћу и етиком српских лекара као и снагом воље и храброшћу Срба.

Живот и дело Јени Лигтенберг приказан је у документарном филму “Јени, мало свјетло са запада”, који је снимљен према књизи “Ратни дневник Пале 1993-1995”, ауторке Јени Лигтенберг.

Књигу је приредио доктор и академик Мирко Шошић, а представља драгоцено и непристрасно сведочанство о рату на овим просторима из угла Јени, која је дошла у хуманитарну мисију 1993. године и остала у Палама све до 1995. године.

Оставите Коментар