До сада је држава поделила средства за куповину преко 2.000 сеоских кућа са окућницом. У међувремену држава је донела одлуку да свима њима, који су на тај начин дошли до „крова над главом“ омогући да конкуришу за додатну помоћ, до 1.200.000 динара, и то за покретање посла на селу.

Могућности су дакле следеће: Држава даје око 10.000 евра за куповину куће на селу и још 1,2 милиона динара за покретање посла. Услови за пријаву су јасни, а подаци показују да је међу пријављенима до сада било много младих.

Министар МИлан Kркобабић је истакао да је изузетно битно што је основна карактеристика парова или појединица који су конкурисали за кућу на селу да су млађи од 30 година.

  • Изненађује то што готово једна трећина њих из града прелазе у село. То нисмо могли да очекујемо и мене лично то највише радује. Изузетно је висок број образованих људи који се пријављују из најразличитијих професија – рекао је Kркобабић за Тањуг говорећи о помоћи државе, преноси Блиц.

Kако је истакао, мерама министарства је готово 6.000 људи населило сеоске крајеве наше земље, од тога преко 2.500 деце.

  • На брз начин мењамо демографску слику одређеног места – нагласио је он.

Kркобабић је навео податак да је у Бачком Петровом Селу насељено 69 породица, те да је у том крају отворен вртић.

  • Људи испод 30 година имају храбрости и жеље да крену у нешто ново, то се зове оптимизам. Нема заинтересованих за конкурс, а да су старији од 40 година, и ако је горња граница за учествовање у конкурсу 45 година“, објаснио је министар.

Kркобабић је најавио да ће у другој половини текуће године добитници кућа на селу бити у прилици да конкуришу за бесповратна средства до 1.200.000 динара које ће моћи да искористе у сврху покретања посла на селу.

Саговорници Тањуга истичу да је прикупљање документације за учествовање на конкурсу једноставан процес, те да је могуће да буде готов за мање од шест месеци.

Марија Гмијовић из села Разбоја код Бруса је са супругом у току прошле године конкурисала за средства Министарства за бригу о селу.

  • Супругу и мени је требало око месец дана да прикупимо целокупну документацију. Од тенутка када смо конкурисали прошла су три до четири месеца док нам нису одобрена средства за куповину сеоске куће. Имали смо велику помоћ локалне самоуправе – истакла је Гмијовићева.

Услови за пријаву за кућу на селу

Неколико је услова које млади који желе помоћ државе и субвенцију за кућу на селу морају да испуне:

да подносилац пријаве нема више од 45 година
да је држављанин Србије
да има пребивалиште на територији Републике Србије
да није власник или сувласник непокретности на територији Републике Србије, изузев пољопривредног земљишта и да исту нису отуђили или поклонили у претходних 5 година
Такође, од подносиоца пријаве очекује се да са продаваоцем непокретности није у крвном сродству; да није у поступку одобравања средстава за куповину непокретности и да у моменту подношења пријаве немају неизмирених обавеза према држави.

Све ове услове морају да испуне оба супружника.

Поред обавезних услова, подносиоци пријаве морају да испуне и само један од следећих услова који се односе на то да се на селу живи самостално у закупљеној кући или у породичној заједници са осталим члановима породице, затим да живи у градској средини у закупљеној непокретности самостално или са породицом и да има намеру да живи на селу.

Занимање је такође важно за остваривање овог услова, па је тако потребно поседовати формално образовање из области медицине, фармације, пољопривреде, ветерине или да да је просветни радник или занатлија. А друга могућност је да подносилац захтева обавља послове чија је природа таква да могу да их раде од куће на селу.

Kритеријуми за куће

Kуће које подлежу програмима Министарства за бригу о селу такође морају да прођу одређене критеријуме. Сеоска кућа мора да се налази у селу у којем постоји бар један од објеката јавне службе или услуга (здравствена амбуланта, пошта, школа, станица превоза итд.).

Наравно, првенствено мора да испуњава основне услове за живот и становање.

Такође је битно да је уписана у катастар на име продавца, и да је непокретност, као и сви пратећи објекти, изграђена у складу са прописима. Последњи услов је да јој је цена у границама тржишне вредности и да кућа и помоћни објекти нису предмет судског спора.

Обавезна документа које морате да доставите у пријави, као и сам образац пријаве се могу пронаћи у документу Програма објављеном на сајту ресорног министарства за бригу о селу.

Оставите Коментар