Кадровска комисија Филозофског факултета Универзитета у Београду није усвојила предлог Катедре за историју о покретању процедуре за избор једног ванредног професора Одељења за историју.

Тиме је бар успорена процедура којом, како тврди професор овог факултета Милош Ковић, намерају да га избаце са посла. Ковић објашњава да је са катедре потекао предлог о расписивању конкурса за место ванредног професора, без помињања његовог имена и чак без достављања његове документације Кадровској комисији.

  • Све остале катедре и одељења послале су за своје кандидате предлоге за избор одређене особе у одређено звање. Само за мене важе друга правила – каже Ковић. – Посебно је спорно што, уместо да буде покренута процедура за мој избор у више звање, редовног професора, они покрећу конкурс за ванредног, па бих ја онда, и ако прођем, био реизабран у звање које већ имам икао испуњавам услове за редовног професора. Формирали су непријатељску комисију која треба негативно да се изјасни о мени у реферату, а декан неће да искористи своје право и предложи независну комисију.

Он додаје да је цела суштина у томе да ће колеге, предвођене Николом Самарџићем, одуговлачити процедуре, а када истекне шест месеци, а он не буде изабран, аутоматски ће остати без посла. Каже тај сценарио је већ примењиван на неистомишљенике.

Против прогона Ковића огласили су се и бројни интелектуалци. Протестно писмо које је предато ректору УБ проф. др Владану Ђокићу потписали су професори универзитета, научни радници, уметници… У писму се наводи да један број Ковићевих колега који су против њега поднели парничне пријаве и који су у сукобу интереса, покушава да га протера са Одељења за историју овог факултета, тако што неће бити изабран за редовног професора.

Потписници упозоравају на дискриминацију проф. Ковића и траже од декана Данијела Синанија да заштити Ковићева права и да образује независну комисију која би непристрасно одлучивала о његовом избору у више звање. Међу потписницима су редитељ Емир Кустурица, академици Матија Бећковић, Часлав Оцић, Данило Баста, професори Слободан Антонић, Слободан Рељић, Бранислав Ристивојевић, Часлав Копривица… Подршку Ковићу, на онлајн петицији, потписало је више од 6.500 грађана.

В. Н.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Оставите Коментар