Неоусташки режим у Загребу и ове године ће званично прославити геноцидну акцију „Олуја“, током које је августа 1995. убијено 3.000, а протерано више од 250.000 Срба!

 

Како је званично потврђено, у суботу 4. августа, првог дана прославе, хрватска председница Колинда Грабар Китаровић одликоваће највишим државним орденом ратне злочинце Анту Готовину и Младена Маркача. Истог дана, фудбалска репрезентација Хрватске, предвођена селектором Златком Далићем и капитеном Луком Модрићем, одиграће у Книну ревијалну утакмицу са екипом војске и полиције.

Дводневни усташки, сатанистички пир биће завршен у недељу 5. августа увече на главном тргу у Книну, где ће концерт одржати певач Мирослав Шкоро, познат по величању усташких злочинаца! Његов колега Марко Перковић Томпсон наступиће током прославе у својим родним Чавоглавама.

Коментаришући овогодишњи програм прославе геноцидне акције Олуја, председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта каже да га од Хрвата ништа више не изненађује, јер је темељ данашње Хрватске усташтво и мржња према Србима.

– Све је то брутална, али и очекивана провокација. Хрватска је још 2000. усвојила Декларацију о Домовинском рату, у којој су Србија, ЈНА и крајишки Срби дефинисани као агресори, а Хрватска као жртва која је водила „одбрамбени и ослободилачки рат“. И зато је потпуно неморално и нечасно да било који Србин или грађанин Србије навија за ову и овакву Хрватску или да буде пријатељ са било којим Хрватом који Томпсона сматра патриотом – подвлачи Линта.

Александар Марковић, посланик СНС, оцењује да је скандалозно, али очекивано хрватско славље у овом маниру.

– Наставља се хрватска политика негирања стравичног злочина над српским народом. Величају се рартни злочинци који су својим деловањем довели до прогона више од 250.000 Срба са подручја некадашње РСК. Болно је сазнање да ће тог дана бити одликовани ратни злочинци Готовина и Маркач, који су директно одговорни за убиство хиљада Срба за време и непосредно након „Олује“. Не постоји објашњење због чега се слави један монструозан злочин, нити оправдање за хистерију која влада у хрватској јавности због ове „прославе“ – сматра Марковић.

Лидер „Заветника“ Стефан Стаменковски истиче да сваке године усташка власт у Хрватској све помпезније прославља највеће етничко чишћење у Европи.

– У оквиру ове „прославе“ биће одиграна фудбалска утакмица између њихове репрезентације и „бранитеља“, па се питам за кога ће навијати део наше грађанске елите? Очекујем да ова утакмица почне како и приличи таквом догађају, нацистичким салутирањем и повиком „За дом спремни“! Јаке фрустрације и грађење националног идентитета на мржњи према Србима су били и остали једина хрватска одредница – закључује Стаменковски.

(Србија Данас)