Србија, како сада ствари стоје, неће вратити обавезно служење војног рока. Уместо тога, добровољно служење ће уместо садашњих три трајати шест месеци.

Дупли останак у касарнама већ је понуђен девојкама и младићима који су у септембарској класи обукли војничке униформе.

Разлог за промене је веома велики одзив девојака и младића за добровољно служење војног рока. Досадашња четири упутна рока, која су уведена од 2014. године, нису могла да одговоре броју заинтересованих, којих је било и до пет пута више него предвиђених места у  центрима за обуку. Наиме, капацитет по упутном року је 500 војника, а број пријављених кандидата достизао је и до 3.000.

Обука ће према новом систему бити подељена у неколико фаза. Прва ће трајати месец и по, друга, која подразумева специјалистичку обуку, исто толико. Након тога, добровољци се упућују на колективну обуку у јединице Војске Србије која ће трајати до завршетка служења рока, односно још три месеца.
У складу с продуженим боравком у касарнама, добровољци ће добијати и веће месечне накнаде од досадашњих. Они ће у прва три месеца обуке зарађивати по 10.500 динара, колико је и до сада износила принадлежност за добровољце, четвртог месеца 15.000, петог 20.000 и шестог месеца 25.000 динара. То значи да ће добровољци за пола године  добити укупно 91.500 динара.

Ово, међутим, нису једине новине у добровољном служењу војног рока. Наиме, нови систем омогућиће да десет најбољих полазника из сваке генерације буде примљено у професионалну службу. Остали ће, како објашњавају у Министарству одбране, бити у могућности да конкуришу за преостала слободна места професионалног војника. Новина је и да ће сви који одслуже рок на поклон добити значку и захвалницу Војске Републике Србије.

Стручњаци предочавају да ће се продуженим боравком добровољаца у касарнама добити квалитетније оспособљени војник. Јер, за досадашња три месеца, они савладају постројавање, стројеви корак, основну обуку с пушком и (по)неко бојево гађање, што је минимум. У бившој ЈНА основна обука је трајала шест месеци и без тога, наглашавају војни аналитичари, нема правог војног рока. Сада ове новине на мала врата у Србији враћају служење војног рока слично старом систему, али на добровољној бази.

Подсетимо, одлуком Народне скупштине Републике Србије од 1. јануара 2011. године обустављено је обавезно, а не укинуто, како се понегде погрешно тумачи, служење војног рока, а војска је потпуно професионализована. Ипак, остављена је могућности да девојке и момци који ипак желе да обуку војничку униформу и служе војни рок с оружјем, то могу да ураде по принципу добровољности.

Добровољце на одслужењу војног рока имају и друге државе које су професионализовале своје оружане снаге. Хрватска је, на пример, још 2007. укинула обавезно служење војног рока али такође увела пријем добровољаца, који у касарнама проведу два месеца на обуци.

У којим државама је служење рока обавезно

Укидање редовног служења војног рока ипак није нешто што карактерише све војске па чак ни унутар Европске уније. Тако Грчка, Финска, Данска, Естонија, Аустрија и даље имају војни рок. Неутрална Швајцарска такође. А ових дана појавила се и вест да ће Шведска од 2018. поново увести обавезно служање војног ро, осам година након његовог укидања.

Војни рок обавезан је и у Русији и Турској, која је чланица НАТО.

Прочитајте још:  СМЕЈАЛА МУ СЕ ЕВРОПА: Одговор српског генерала на аустроугарски ултиматум! (ФОТО)

КАДРИ СТИЋИ И УТЕЋИ: Ово су били 10 најјачих Дражиних официра! (ФОТО) 

ДАЧИЋ УВЕРЕН: После овог папиног потеза Степинац нема шансе да постане светац!

ЗОРАНА УДАРИЛА НА ШЕШЕЉА: Време простаклука и беде је прошло, нека се погледа у огледало!

Извор: Дневник