Независност тзв. Косова* проглашена је 17. фебруара 2008. године. То је тужан дан за цело српство и свету српску земљу Косово и Метохију. Од тог дана сваке године ширина словенске душе се покаже у пуном светлу у виду наших пријатеља Чеха и Пољака.

Грађани Прага и Варшаве, престоница Чешке и Пољске, али и других градова у тим земљама сад већ традиционално прошетају улицама носећи транспаренте „Косово је Србија“ дајући тако подршку српском народу који је жртва западног режима.

Ове године, нажалост, због ситуације са корона вирусом то није било могуће, али је тим поводом организована емисија у којој су говорили: Јарослав Фолдyна, посланик парламента Чешке, председник групе чешко-српског пријатељства у парламенту, Јан Каван, бивши министар иностраних послова ЧР и биши генерални секретар УН, Милутин Илић, председник Geopolitikon.cz, саветник посланика Јарослава Фолдyне за Балкан у парламенту Чешке.

Илић је на самом почетку казао да је добио информацију од сарадника Вацлава Дворжака да ове године Прашки магистрат није дозволио демонстрације које су традиционално одржавали сваке године на Вацлавским Намјестима.

„Ограничени смо због ситуације са корона вирусом али се ми не предајемо. Без обзира на ситуацију желимо да се путем апликације коју користимо из студија Geopolitikon, да се изјаснимо поводом нелегалног признања Косова. Што ми овде на чешком кажемо протестујемо против отимања Косова Србији“, казао је Илић.

Јан Каван је такође показао жаљење што не не могу да се виде као и сваке године на Вацлавским намјестима и да тиме јасно ставе до знања да нису заборавили тај нелегални чин и то кршење међународног права.

„А самим тим та агресија, та инвазија и то бомбардовање је било у противречности са међународним правом. Иако се то догодило пре више година потребно је то стално спомињати изнова и изнова подсећати и притискати нашу владу и
друге владе, које су признале независност Косова да то признање повуку. Што је по међународном праву могуће. А свакако не би требало да одржавамо нормалне дипломатске односе са територијом која по међународном праву није самостална и суверена“, каже Јан Каван.

Истиче да сваке године понавља да је то признање јасно кршење важеће резолуције 1244 из јула 1999. године која јасно потврђује јединство, целовитост и суверенитет СФРЈ Југославије чији је наследник Република Србија.

„Та резолуција експлицитно говори о значајној аутономији и самоуправљању Косова, а нема ни слова о неком евентуалном будућем одвајању територије од Србије и могућности да Косово буде самостално. Понављам та резолуција која је била важећа, једностраним признањем независности Косова је прекршена и драго ми је да постоји читав низ земаља без обзира на разне међународне притиске које нису признале независност Косова. Међу њима су свакако Словачка, Румунија, Шпанија, Грчка, Кипар, али и Грузија, Кина, Русија и многе друге земље“, истиче он.

Посебно наглашава да је потребно сваке године против тога протествовати и стално одржавати притисак и на Владу Чешке да повуче признање Косова.

„Завршио бих са тим да је добро да се стално понавља очигледна истина и осуђивати агресију једне земље ка другој, окупирање туђе територије, етничког чишћења и других чинова моћних земаља које тиме одузимају људима могућност достојног живота. Потребно је да се поставимо против тога заједно и да пружимо отпор. Ја често код оваквих догађаја цитирам поглед на ову правну џунглу, британског режисера Стенлија Кјубрика који каже: да се велике и моћне државе често понашају као гангстери док се мале државе на жалост понашају као проститутке“, подсећа Јан Каван.

Каже да је неопходно искористити и ову годишњицу како би се борили за поштовање међународног права, како по питању Косова, тако и у тим другим случајевима.

Милутин Илић такође тврди да је признање Косова* кршење међународног права.

„Ја лично то видим као отварање Пандорине кутије и као омогућавње у разним другим случајевима у свету на ризик од кршења међународног права. Ја као етнички Србин, Србин сам по националности, захвалан сам на свему што братски чешки и словачки народ изражава према братском српском народу“, захвалан је Илић.

Јарослав Фолдyнa је човеку који је за Србе, а за Србију један од симбола борбе за правду и борбе против отимања Косова.

„Мени је драго да макар овако симболички можемо да изразимо своје мишљење, свој став, нас Чеха и Словака. И увек смо били ми Чеси и Словаци на Вацлавским
намјестима од 2008. године, од првог дана када се нелегално отцепило Косово. Има то један велики историјски факт. Ми Чеси и Словаци, ми Чешка Република смо 1938. год. били нападнути. Била нам је укадена наша земља, 15% наше територије на основу Минхенског споразума. Која је такође изгледала као договор демократских држава. А какве су то биле демократске државе? Били су то нацистичка Немачка, нацистичка Италија, колаборантска Енглеска и Француска. Да они су потписали да Чешка Република изгуби 15% своје територије. А сада, погледајте на ту паралелу – то су сличне, заправо исте те државе чланице војне алијансе НАТО. Оне су бомбардовале Југославију 1999. год. што је супротно међународном праву“, каже Фолдунa.

Њима је, каже, апсолутно свеједно што су прекршили читав низ међународних права и договора.

„Прекршили су Хелсиншски договор као и многе дуге уговоре. Такође, свеједно им је што су прекршили и своје властите протоколе, резолуцију 1244 од УН. Ниједна демократија не може да гради своју политику на томе да крши то што је сама рекла и да крши међународно право. Зато ми је драго да макар овако историјски ми Чеси и Словаци можемо да дамо подршку нашем братском народу Србима. Да стојимо чврсто за њима и да верујемо да ће доћи до решења Косова, да ће доћи до решења статуса Косова. Ја сам сигуран да постоје и напредни Албанци којин размишљају на неки сличан начин и који ће тражити пут како би се дошло до неког међународног решења“, истиче он.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Према његовим речима, Балкану и Европи је потребна та сардања, зато што без мирног Балкана ни Европа не може да буде мирна.

„Ја сам убеђен да ми Чеси и Словаци и сви ми који сваке године учествујемо на овом протесту и овим демонстрацијама макар тим доприносимо. За разлику од неких претходних чешких влада, посебно господина Шванценберга и њему сличних који су погазили све, Томаш Гарика Масарик оснивач наше државе, никада али никада неби допустио такву свињарију коју су урадили они“, тврди Јарослав Фолдyнa.

Илић је на крају казао да се Срби никада неће предати.

„И као што рекоше чешки падобранци који су показали како се прави отпор нацистичким окупаторима тако и ми Срби то можемо да кажемо – ми то никада нећемо признати“, закључио је.

Оставите Коментар