Иранско руководство упозорило је турске оружане силе да Техеран губи стрпљење када је реч о ситуацији у сиријском Идлибу, пише портал „Иран фронт пејџ“.
Медији пишу да Иран нема више намеру да трпи ударе по својим базама и да се може осветити за нанесене ударе. Ово би довело Турску у непријатну ситуацију, јер би се на тај начин отворио и други фронт, а ако узмемо у обзир и руски фактор, трец́и. Ипак неизвесно је како ц́е Анкара реаговати, јер како експерти наводе, избор метода за акције у Сирији, у Турској тренутно зависи од унутрашње политичке ситуације.

Иран упозорио: стрпљиво смо чекали

Ово упозорење достављено је Анкари преко Иранског консултативног центра у Сирији. У саопштењу се подсец́а да је иранско руководство наредило да се не отвара ватра на турске војнике, што им је спасило животе јер су турска војска и техника биле надохват руке иранске артиљерије.

„Познато је да иранска војска, шиитске формације улазе у састав сиријске армије. Kада је Турска почела војне операције, Иранци су повукли своје јединице како се не би нашле под ударом. Иранци су чекали како ц́е се Ердоган даље понашати.

Анкара ипак није успела да било шта уради и остала је потпуно сама. Запад, осим симболичке солидарности, ништа друго није предложио. Због тога Ердоган и уцењује Европу, па су избеглице кренуле у правцу Грчке“, рекао је Станислав Тарасов, директор информационо-аналитичког центра „Блиски исток–Kавказ“.

Према његовим речима, Иран није поставио ултиматум, вец́ једноставно упозорио да треба прекинути војне операције у формату у коме се оне сада спроводе, јер се турска војска налази надохват руске Иранаца и ако Турска пређе црвену линију, она може да се суочи са иранским снагама.

Иран и Русија врше притисак на Ердогана

Саопштење иранске стране појавило се након што су првог марта турски председник Реџеп Тајип Ердоган и ирански председник Хасан Рохани разговарали телефоном о идлибској зони деескалације, што, по свему судец́и, није дало резултате. Приликом тог разговора ирански председник је предложио свом турском колеги да разговарају о ситуацији у сиријском Идлибу без руског учешц́а.

Рохани је истакао да турска, иранска и сиријски страна на заједничком састанку могу да дођу до компромиса и реше све проблеме који проистичу из различитих позиција, а ово се првенствено односи на територијалну целовитост Сирије, уништавање терориста, безбедност цивила и решавање кризе у Идлибу. Ипак, ирански лидер је истакао да „Астански процес“ остаје основа за решавање сиријске кризе.

Тарасов подсец́а да се истовреме појавило и саопштење Русије да након одлуке да се затвори ваздушни простор изнад Идлиба она не може да гарантује безбедност турске авијације, нарочито беспилотних летелице којима она напада сиријске владине трупе.

„Путин и Рохани настоје да зауставе Ердогана, не рушец́и мостове, јер ц́е петог и шестог марта у Москви бити одржани веома сложени преговори између Ердогана и Путина, а крајем марта може бити одржан и састанак „астанске тројке“, Путин–Рохани–Ердоган. Тако да Ердоган још има шансе, с обзиром Турска још увек није предузела озбиљне и фаталне акције које могу водити до катастрофе“, рекао је експерт.

У Техерану истичу да би лако могли да погоде циљеве турских оружаних снага, али да то не чине. Слична ситуација је и са руско-сиријским снагама. Kако објашњавају људи са терена, турски положаји се налазе у потпуности окружени снагама сиријске армије, који не отварају ватру на њих иако трпе турске ударе, о чему отворено пишу и руски и турски војни комесари.

Оставите Коментар