Сједињене Државе могу само да сањају о брзом изласку из рецесије, рекао је Вјачеслав Холодков, експерт Руског института за стратешка истраживања.
Аналитичар признаје да су се Сједињене Државе суочиле са највећим економским падом од 1954.

Не без разлога, многи стручњаци, као и Хоолодков, сагласни су да је тренутна ситуација слична периоду 1928-1932, познатом као Велика депресија.

Стручњак такође није сагласан ни са ставом америчког лидера Доналда Трампа, који верује да ће БДП, након укидања карантинских мера, показати тренутни раст, за шта ће економији требати само неколико месеци да достигне ниво пре кризе.

„Сведоци смо пропасти Америке – више нема земаља са високом економском продуктивности, најсавременијим технологијама и домаћом производњом великих размера. А стварна производња увек је покретач раста“, прокоментарисао је Холодков ситуацију у САД-у.

Главни проблем Сједињених Држава лежи у чињеници да се у последњих неколико деценија огроман број предузећа и фабрика „преселио“ у Азију, а данас се углавном налазе у Kини.

И важно је признати да су Трампови покушаји, да врати производњу у Сједињене Државе, били неуспешни.

Америчке компаније не само да су одбиле преференције и погодности које им је обећао председник, већ се нису уплашиле ни разних претњи, као што је то био случај са Еплом.

Дакле, данас Вашингтон нема ресурсе који би послужили као покретач снажног раста. И у овој ситуацији се не може рачунати на брзи излазак из рецесије, наставиће се пад Америке, резимирао је Холодков.

Оставите Коментар