Светска антидопинг агенција (WАДА) изрекла је четворогодишњу забрану Русији за учешће на највећим спортским догађајијма, након што је одржана седница извршног комитета у Лозани.
Светска анти-допинг агенција (WАДА) суспендовала је Русију на чак четири године са свих великих спортских догађаја због допинг скандала.

Одлуком 12 чланова извршног одбора, изречена је четворогодишња забрана, што је потврдио шеф Руске антидопинг агенције (РУСАДА), Јуриј Ганус.

Руске заставе тако неће бити на наредне две Олимпијске игре, летњим у Токију 2020, и зимским у Пекингу 2022. године.

Међутим, Русија ће највероватније избећи потпуну забрану, јер се наводи да ће спортисти који нису умешани ни у какве допинг радње бити у прилици да се такмиче под олимпијском заставом.

Само спортисти који докажу да нису допинговани и да нису укључени у поменути скандал ће моћи да се такмиче на највећим спортским догађајима, али не као представници Русије, биће без химне и заставе, него под „неутралном заставом“.

Руси имају 21 дан да уложе жалбу. Подсећања ради 2018. године се 168 спортста уз Русије такмичило под неутралном заставом на Зимском олимпијским играма, након што су суспендовани такође због допинга након Игара у Сочију.

Амерички спортисти ни не иду на допинг контролу, јер Стејт дипартмент за њих гарантује да су чисти. Нова одлука ВАДА одмазда је против Русије, каже за Спутњик Владимир Вања Грбић, славни српски одбојкаш.

Грбић оцењује да је одлука извршног комитета ВАДА да се Русија суспендује са учешћа на свим међународним такмичењима огроман пораз за спорт и прилика да политика поново дође у први план на спортским манифестацијама.

Извршни комитет ВАДА увео је четворогодишњу забрану учествовања на међународним спортским догађајима руководству Олимпијског и Параолимпијског комитета Русије.

ВАДА не би требало ни да одлучује

Грбић за Спутњик каже да је пре свега важно разумети улогу ове организације.

„ВАДА је агенција која није у оквиру ни у саставу Међународног олимпијског комитета. То је агенција која врши услужно одређене тестове. Ако бисмо посматрали конкретно њих, они не би требало да имају никакву одлуку нити важност у домену доношења одлука, већ само анализе. Додуше, с обзиром на то како су до сада водили процесе, односно, на који начин су до сада радили тестове и спроводили све, веома је симптоматично и веома под сумњом целокупно њихово деловање“, објашњава члан одбојкашке Kуће славних.

Наш саговорник сматра да ово није ништа ново и да се иста ствар догодила пред Олимпијаду у Риу де Жанеиру, када је инструисана ВАДА поступила под великим политичким притиском који, према његовим речима, дефинитивно делује само и искључиво у једном смеру, тачније — против Русије. Ипак, другачије се поступа са спортистима из Америке, додаје Грбић.

„Поуздано се зна да велики број америчких спортиста не иде на допинг контролу зато што за њих Стејт департмент гарантује да су чисти. Принцип двојне студије, односно дуплих аршина, ми у Србији смо давних дана осетили на својој кожи. Суштина целе приче јесте да је, нажалост, Олимпијски покрет још давних дана изгубио оно што је смисао правог олимпизма, а да је постао инструкција, односно машина за инструисање политичких малверзација“, истиче један од најбољих одбојкаша с ових простора свих времена, додајући да то њему као спортисти и бившем олимпијцу највише смета.

„Нажалост, спорт се ставља у други план на спортским манифестацијама, то јест, политика поново долази у први план. То је велики, огроман пораз спорта. Сви спортисти, без обзира на то на ком се нивоу налазе, без обзира да ли су икад дошли у контакт са допингом или не, осуђени су само зато што су из Русије. То је најсмешнија, најсрамотнија одлука коју неко може да донесе“, недвосмислен је Грбић.

Оставите Коментар